Warmoesstraat, een bijzondere transformatie

De Warmoesstraat heeft een bijzondere transformatie gemaakt, van plaats voor groentehandel tot populair uitgaansgebied voor homoseksuele mannen. Toch houdt deze ietwat extravagante straat prachtige historische schatten verborgen. Een wandeling door de Warmoesstraat is voor liefhebbers van geschiedenis dan ook zeker aan te raden. war-moes-straat

Van twee namen naar één

Eén van de oudste straten van onze hoofdstad is de Warmoesstraat. De straat dankt zijn naam aan de ‘warmoes markten” die men hier vroeger hield. Hier waren namelijk diverse groentehandelaren actief. Vroeger had de straat twee namen. Het meest noordelijke deel van de straat heette destijds Kerkstraat omdat het naar de Oude Kerk toe liep. Later heeft men de naam Kerkstraat laten vallen om de gehele straat Warmoesstraat te noemen. Het eerste gedeelte van de Warmoesstraat heet nu nog Sint Olofspoort. Op deze plek stond namelijk vroeger de stadspoort van Amsterdam, genaamd Sint Olofspoort.

warmoesstraat 1958

In de 16e eeuw, nog voor de aanleg van de nieuwe grachtengordel, was de Warmoesstraat de straat met de grootste huizen waar de rijkste inwoners van Amsterdam een woning hadden. Nadat de grachtengordel voltooid was en de rijkelui daarheen verhuisden, veranderde de straat in een belangrijk handelsgebied met diverse winkeltjes.

De Warmoesstraat weer in goed daglicht

De Warmoesstraat heeft behoorlijk wat donkere dagen gekend. In de tweede helft van de twintigste eeuw ontstond er leegstand en werden de panden gekraakt door daklozen. De drugshandel in het gebied zorgde voor veel overlast. Tegenwoordig is er, mede door strenge aanpak en toezicht van politie, nauwelijks nog overlast in deze straat. Je vind er vandaag de dag hippe winkeltjes, cafés en restaurants.

Wat je niet mag missen is het oudste woonhuis van Amsterdam, op nummer 90. Verder vind je in deze straat mooi versierde gevels en stoepjes en winkels die al ruim 100 jaar bestaan. Omdat er in de Warmoesstraat ook een aantal winkels en clubs zijn opgezet, speciaal voor homoseksuele mannen, heeft de Warmoesstraat een grote aantrekkingskracht op homo’s wereldwijd. Eén keer per jaar vind hier de Amsterdam Leather Pride plaats. Dit is een evenement waarbij homoseksuele mannen geheel gekleed in leer feest kunnen vieren.

Bereikbaarheid Warmoesstraat

De Warmoesstraat ligt op een kleine loopafstand van de tramhalte. Je kunt ook vanaf het centraal station lopend de straat bereiken. De tien minuten durende wandeling is zeker de moeite waard.

Be the first to comment

Leave a Reply