Tropenmuseum

Tropenmuseum

Voor mensen die denken dat Amsterdam alleen maar druk is, is het een openbaring om naar het tropenmuseum te gaan. Dit museum volkenkunde is werkelijk een oase van groen tussen het Oosterpark en de Mauritskade, ver weg van het gewoel van het centrum. Dit kan een voordeel zijn wanneer u niet houdt van een enorme stroom toeristen.

Het tropenmuseum ligt net buiten het centrum en daarom op een wat rustiger locatie. Het museum bestaat al vrij lang. Want het is al in 1871 geopend. Het was daarbij dan ook het eerste koloniale museum van de wereld. Het gebouw waar het museum in is gesitueerd, is in 2003 een rijksmonument geworden.

Ervaren met alle zintuigen

In het tropenmuseum krijgt u een indruk van allerlei andere landen en verre culturen. Er is in dit museum van alles zeer natuurgetrouw nagemaakt. De eerste indruk als u binnenkomt in het gebouw is direct al heel immens. U waant zich direct in een prachtig paleis door de marmeren muren en brede trappen. En wanneer u dan een ruimte binnenstapt, komt u voor uw gevoel werkelijk even in een andere wereld.

De geur is zelfs anders dan je zou verwachten in Amsterdam. Op deze manier krijgt u zelfs echt het gevoel even op vakantie te zijn in bijvoorbeeld Afrika of Azië. Dit komt ook doordat er zo’n enorme collectie exotische voorwerpen aanwezig is. En deze zijn niet in meterslange vitrinekasten opgesteld, maar ze zijn echt te ervaren met alle zintuigen. Gelukkig is hier dan ook alle ruimte voor omdat het museum in een enorm groot gebouw is gevestigd. Op deze manier kon men hele dorpen uit Afrika en Zuid-Amerika nabouwen. Er zijn een heel aantal vaste tentoonstellingen in het museum en daarnaast ook wisselende tijdelijke projecten. Op de website van het museum is te lezen welke tentoonstellingen op dit moment te zien zijn.

Collectie Tropenmuseum

Het Tropenmuseum geeft een beeld van veel verschillende culturen over de hele wereld. Er is aandacht voor zowel de huidige cultuur als voor de geschiedenis van de verschillende culturen. De collectie van het museum bestaat eigenlijk uit een samenvoeging van collecties van het 19de-eeuwse Koloniaal Museum te Haarlem en de oude verzameling van het Ethnographisch Museum Artis. Het aantal aanwezige objecten is enorm. Er zijn zo’n 170.000 voorwerpen en meer dan 70.000 historische foto’s.

Tropenmuseum met kinderen

Wanneer u uw kinderen wilt laten kennismaken met andere culturen, moet u zeker een keer met ze langs het tropenmuseum gaan. Want dit museum is zeer geschikt en interessant voor kinderen van vrijwel alle leeftijden. Dit komt ook omdat de kinderen in dit museum niet alleen mogen kijken, maar ook van alles mogen ontdekken en ervaren. Er is voor jonge bezoekers een speciale afdeling waar ze ontdekkingsreizen kunnen maken, muziekinstrumenten mogen bespelen of ze stappen binnen in een hutje waar bepaalde stammen op de wereld dagelijks in leven. Kinderen leren door deze interactieve manier veel en bovendien ervaren ze het op deze manier niet als leren, maar als spelen en plezier maken.

Koninklijk Instituut voor de Tropen

Het tropenmuseum maakte lang deel uit van het Tropeninstituut en was eigenlijk een soort voortzetting van het Koloniaal Museum uit Haarlem. Het Koninklijk Instituut voor de Tropen is een expertisecentrum voor interculturele en internationale samenwerking. Het tropenmuseum werd gesubsidieerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Heel jammer is dat deze subsidie in 2014 is stopgezet. Dit had veel nadelige gevolgen voor het museum. Zo werden er een heel aantal medewerkers ontslagen en er dreigde zelfs een compleet faillissement van het museum.

Er kwam een oplossing doordat het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap opnieuw subsidie wilde verlenen. Voorwaarde was wel dat het Tropenmuseum werd losgekoppeld van het Koninklijk Instituut voor de Tropen. En daarnaast werd de collectie van dit instituut eigendom van het rijk. Hierna volgde ook nog een fusie met het Rijksmuseum Volkenkunde uit Leiden en het Afrika Museum uit Berg en Dal. Gezamenlijk gaan deze drie musea verder onder de naam Nationaal Museum van Wereldculturen. Gelukkig zijn de musea ook nog gewoon zelfstandig te bezoeken.

Be the first to comment

Leave a Reply