Shoppen op de Haarlemmerdijk

Haarlemmerdijk

In Amsterdam is de Haarlemmerdijk de kern van de Haarlemmerbuurt. De buurtbewoners beschouwen het als een klein en gezellig dorp, waar iedereen iedereen kent. In 2011 is de Haarlemmerdijk, samen met de Haarlemmerstraat,  door bezoekers van de website NLstreets uitgeroepen tot de leukste winkelstraat van Nederland. Dit is dus de perfecte plek voor een lekker dagje shoppen in Amsterdam.

Achtergrond van de Haarlemmerdijk

De dijk stamt uit het begin van de zeventiende eeuw. Dankzij deze waterkering kon Amsterdam uitgebreid worden. Er kwam daarmee een verbinding tussen Amsterdam en Haarlem. De dijk was dusdanig degelijk aangelegd dat er huizen op gebouwd konden worden. In het noorden liggen de Haarlemmer Houttuinen, waar vroeger hout werd opgeslagen. De Haarlemmerdijk is het verlengde van de Haarlemmerstraat in het oosten. Aan de westelijke kant ligt het Haarlemmerplein. Voorbij dit plein vervolgt de route zich over de Haarlemmerweg naar Haarlem.

Winkels op de Haarlemmerdijk

Op de Haarlemmerdijk bevinden zich ongeveer 235 winkels. Vroeger was dit de plek waar men de slager, bakker, groenteman, melkboer en andere ambachtslieden kon vinden. Vandaag de dag is er een grote variatie aan winkels te vinden, waardoor iedereen wel iets geschikt kan vinden. Het is wellicht een grotere opgave om te bedenken in welke winkels je je mode, accessoires, speelgoed, cadeaus, sieraden, boeken, elektronica en delicatessen wilt kopen. Je hebt keuze uit gevestigde winkelketens tot knusse, onafhankelijke boetiekjes.

Bijtanken in een café

Op de Haarlemmerdijk zijn ook verscheidene horecagelegenheden te vinden. Deze bieden de perfecte mogelijkheid om tussendoor even bij te tanken. Naast de Hollandse brasserie zijn er ook tal van buitenlandse drink- en eetgelegenheden. Je kunt daardoor eens lekker op een culinair avontuur gaan. Kom bijvoorbeeld na het shoppen eens terug in een van de gezellige restaurants.

Op welke dag kun je het beste komen?

Net zoals bij andere winkelstraten, is het er op winkeldagen goed te vertoeven. Voor de complete ervaring is woensdag een goede keuze. Op het aangrenzende Haarlemmerplein is er op elke woensdag een markt met organische producten. Als je lekker lang de tijd wil hebben voor jouw shopdag is donderdag ook een goede keuze. Het is dan koopavond, waardoor de winkels tot 21:00 open zijn. Ga op donderdag eerst lekker shoppen, daarna een lekker hapje eten en sluit je dag af met een bezoek aan het oudste bioscoop van Amsterdam, The Movies.

Bereikbaarheid Haarlemmerdijk

De Haarlemmerdijk is goed te bereiken. Met openbaar vervoer ligt de dijk op vijf minuten lopen van het Centraal Station. Het Haarlemmerplein is te bereiken met buslijn 18 en 22. Deze vertrekken elke vijf minuten Met de auto kun je deze kwijt de in parkeergarage van Amsterdam Centraal, of in de Willemspoort Parkeergarage aan het Haarlemmerplein.

Be the first to comment

Leave a Reply