Amsterdam-Online.nl

Amsterdam bezienswaardigheden en tips

Amsterdam

De Interessante geschiedenis van Amsterdam

Een rijke geschiedenis, prachtige architectuur en een heerlijke stad

De Interessante geschiedenis van Amsterdam

Home Amsterdam Inspiration De Interessante geschiedenis van Amsterdam

Amsterdam heeft deze naam gekregen dankzij de aangelegde dam in de Amstel. De bijnaam van Amsterdam is Mokum, wat Hebreeuws is voor stad. Eind 16e eeuw kwamen er veel Joden naar Amsterdam, hierdoor zijn veel Joodse uitdrukkingen overgenomen in het dagelijkse Amsterdamse taalgebruik, zoals mazzel en noppes.

Amsterdam is een tijd de belangrijkste haven- en handelsstad ter wereld geweest en heeft mede hierdoor een hele rijke en interessante geschiedenis. Daarom is het zeker de moeite waard om deze stad een keer te bezoeken.

Amsterdam terug in de tijd

Al snel na de Tachtigjarige Oorlog braken de Noordelijke Nederlanden in de 17e eeuw met het Katholieke Spaanse bewind. De val van Antwerpen gaf Amsterdam ongekende kansen. Amsterdam kon de positie van voornaamste handelsstad in de regio overnemen. Veel Antwerpse kooplieden trokken naar Amsterdam, waardoor de stad volledig opbloeide. Er brak een periode aan van enorme bloei en expansie: de Gouden Eeuw. In deze Gouden Eeuw werd de wereldberoemde grachtengordel aangelegd met maar liefst 165 grachten.

Amsterdam Canal

De gouden eeuw heeft Amsterdam gevormd tot de stad die het nu is. Er was in die tijd volop werk voor kunstenaars en daar zijn dan ook meest bijzondere architectonische stijlen uit voort gekomen. De rijke kooplieden huurden bouwmeesters en beeldhouwers in voor het bouwen van panden met een mooie gevel langs een van de vele nieuwe grachten.

Ook zijn er een aantal belangrijke kerken gebouwd, zoals de Zuiderkerk, de Westerkerk en de Noorderkerk. In de 16e en 17e eeuw werden er vooral schuttersstukken geschilderd. Dit zijn geschilderde groepsportretten van de leden van de schuttersgilde. De Nachtwacht is het bekendste voorbeeld hiervan en is te bewonderen in het Rijksmuseum. Amsterdam is een wereldstad met een groot aantal topmusea, zoals het Vincent van Gogh museum en het Amsterdam Museum.

Altijd wat te beleven in Amsterdam

De stad is dus perfect voor een cultureel bezoek. Er is ontzettend veel te zien en te doen, dus de kans is klein dat je een saaie dag hebt in deze overdonderende stad. Als je echt graag een kijkje wilt nemen in het verre verleden, maak dan een tocht door de grachten om de prachtige grachtenpanden te bewonderen. Een aanrader is om dit te doen met een rondvaartboot. Zo kom je langs alle bijzondere plekjes van Amsterdam.

Ook is het interessant een grachtenpand vanbinnen te bekijken. Dit is mogelijk door het ‘’grachtenhuis’’ op de Herengracht te bezoeken. De grachtengordel is in 2010 dan ook toegevoegd aan de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Al met al; een rijke geschiedenis, prachtige architectuur en een heerlijke stad.

There are no comments yet.

Leave a Reply

Amsterdam Tickets

Online tickets kopen voor musea, rondvaarten evenementen en meer met korting tot 40%

Related Posts

Amsterdam Dungeon

Griezelen bij 500 jaar duistere geschiedenis in het hart van Amsterdam

Amsterdam is oud en de historie rijk. Maar de glorieuze geschiedenis van de bourgeoisie en de edellieden die je kunt bewonderen in de vele musea van onze hoofdstad, had ook een duistere zijde. Grote steden…

Continue Reading

Het verhaal van de Mozes en Aäronkerk

De Mozes en Aäronkerk, officieel gewijd aan de heilige Antonius van Padua, is een rooms-katholieke kerk aan het Waterlooplein te Amsterdam

Een dagje cultuur snuiven kan niet zonder een bezoekje aan een kerk. Aan het Waterlooplein vind je de imposante Mozes en Aäronkerk. Deze Katholike kerk heeft ondanks zijn moderne uitstraling een bijzondere geschiedenis die teruggaat…

Continue Reading