Amsterdam-Online.nl

Amsterdam bezienswaardigheden en tips

Amsterdam Light Festival

Het festivals verrast en verbindt met hoogwaardige en innovatieve lichtkunst

From to

Van 29 november 2018 t/m 20 januari 2019 is er unieke lichtkunst te bewonderen in Amsterdam!

Het Amsterdam Light Festival is een Amsterdams cultureel festival voor jong en oud dat tijdens de donkere wintermaanden de hoofdstad ruim een maand lang een feestelijk en kunstzinnig verlicht tintje geeft.

Het historisch centrum wordt door middel van sculpturen, projecties en installaties van verschillende (internationale) kunstenaars in het licht gezet.

Vaarroutes tijdens het Amsterdam Light Festival

Er is zowel een wandelroute als een vaarroute die je langs de verlichte kustwerken leidt. De vaarroute, die de naam Water Colors heeft gekregen, voert je over de Amsterdamse grachten en de Amstel langs het lichtspektakel.

Verschillende rederijen in de stad bieden deze tour aan. De tocht duurt 75 minuten en wordt belicht door een enthousiaste gids. De opstapplaats voor deze rondvaart is bij de Stopera aan de Amstel. De wandelroute, genaamd Illuminade, leidt je door de binnenstad langs de lichtkunst van de kunstenaars. Tijdens de route kom je langs projecties op historische gebouwen, lichtinstallaties in de straten of in de stadparken en er zijn zelfs objecten waar je doorheen kunt lopen. Naast deze routes, zijn er ook andere activiteiten waar je aan deel kunt nemen, zoals: voorstellingen, tentoonstellingen, lezingen en workshops. Ook staan er verschillende musea, theaters, restaurants en winkels in het teken van het licht.

Ontstaan van het Light Festival

Het festival is ontstaan vanuit een samenwerking tussen culturele instellingen, gemeente, kennisinstituten en het bedrijfsleven van Amsterdam. Het vond voor het eerst plaats in 2009 en krijgt elk jaar een uitbundiger en grootser karakter. In 2013 kreeg het festival voor het eerst een thema. Het thema luidde “A Bright City” en was een groot succes. Deze derde editie van het festival heeft het recordaantal van maar liefst 730.000 bezoekers getrokken. Dit waren 30% meer bezoekers dan het jaar daar voor.

De reacties waren zeer lovend. The Guardian Amsterdam riep het festival uit tot één van de mooiste lichtfestivals van Europa. Het thema voor eind 2015 is “Vriendschap” en kunstenaars, architecten en ontwerpers zijn inmiddels opgeroepen om hun kunstwerken in te dienen.

Verschillende kunstwerken

Hedendaagse kunstenaars van over de hele wereld mogen hun kunstwerken insturen waar uit een stuk of veertig lichtwerken worden gekozen door een jury, die vervolgens tijdens het Amsterdam light festival worden tentoongesteld door de stad. De kunstwerken worden dus speciaal en uitsluitend gemaakt voor de tentoonstelling tijdens het lichtfestival. De afgelopen jaren waren er kunstwerken te zien van architecten en kunstenaars die uit verschillende landen afkomstig waren.

Zo waren er bijvoorbeeld kunstenaars bij uit Frankrijk, Chili, Nieuw-Zeeland, Brazilië en Portugal. De kunstwerken waren stuk voor stuk indrukwekkend en hadden namen als: Lux Turba Senus, een projectie op de telefooncentrale van KPN, Floating Bridge, een drijvende brug die oplichtte als je er onder door ging en Moonburn, een glow-in-the-dark maan.

Veel kunstwerken hebben ook een interactief aspect die je via je smartphone kan activeren

Het Amsterdam Light Festival in het teken van duurzaamheid

Bij het Amsterdam Light Festival staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Zo wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van energiebesparende led verlichting. Nederlandse bedrijven nemen sowieso al een belangrijke positie in, in de led revolutie die momenteel heerst in de lichtindustrie. Dit is duidelijk terug te zien tijdens het festival.

Sinds afgelopen jaar is er ook een Amsterdam Light Festival app. Deze app is gratis te downloaden en houdt je op de hoogte van alle nieuwtjes omtrent het festival en je kan er alle routes en locaties op vinden.

Pricing
Location
Services
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Stationsplein 10, 1012 AB Amsterdam, Nederland