Amsterdam-Online.nl

Amsterdam bezienswaardigheden en tips

Pride Amsterdam

Pride Amsterdam is een festival om te vieren dat je kunt zijn wie je bent en mag houden van wie je wilt.

From to

De Pride is elk jaar weer een boeiend onderwerp dat gedurende een weekend helemaal in het teken staat van homoseksualiteit. De stichting die achter de Pride zit is een non-profit organisatie die maar één doel heeft en dat is namelijk streven naar maatschappelijke gelijkwaardigheid en acceptatie van homo’s en lesbiennes. Om een acceptatie in deze moeilijke wereld te verwezenlijken is de zichtbaarheid en diversiteit van uiterste belang om hun te uiten voor de hele wereld. Men organiseert activiteiten in het openbaar om ook in het openbaar duidelijk te maken dan wie we ook zijn, we allemaal gelijk zijn.

Sinds 1996 een hot item

Sinds 1996, toen de eerste Pride werd gehouden in de binnenstad van Amsterdam kon men niet vermoeden dat het ooit één van de drukst bezochte evenementen zou worden van heel Nederland en omstreken. Op andere plaatsen in de wereld waar de Pride plaatsvindt, zijn talloze protestacties, maar dit is niet in Nederland te vinden. Hier viert iedereen het feest mee en ook niet homo’s en niet lesbiennes zakken in grote getale af om het evenement mee tot één groot feest te maken. Elk jaar tijdens de Kanaalroute op de boot vindt men een of andere bekende Nederlanders die mee staat te fuiven op de muziek. De Kanaalroute is tevens ook het hoogtepunt van de Pride. Deze vertrekt aan het Westerdok en eindigt op het Oosterdok.

Programma Pride

Vroeger duurde de Pride maar een klein weekendje en tegenwoordig duurt de Pride ruim een dikke week. Op vrijdag- en zaterdagavond vinden meerdere grote en kleine feestjes plaats in de bars. Naast de kleine caféfeestjes vinden er sportieve en culturele activiteiten plaats en steevast op de zondagmorgen is er een drukbezochte roze kerkdienst. De naam van de roze kerkdienst komt van het feit dat homo’s en lesbiennes het hebben over de roze zondag van de Pride. Het slotfeest op de zondagavond vond plaats tot 2010 op het plein bij de Stopera en sinds 2011 vindt het slotfeest plaats op het Rembrandtplein.

Pricing
Location
Services
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Amsterdam, Nederland