Westergasfabriek

Westergasfabriek

Aan het begin van de 21e eeuw is in Amsterdam west een terrein helemaal opgeknapt om daar een culturele en recreatieve fabriek neer te zetten, de Westergasfabriek.

Geschiedenis van de Westergasfabriek

Vroeger had de fabriek het doel om met steenkoolgas straten en gebouwen te verlichten. In 1883 was de fabriek de grootste steenkolengasfabriek van heel Nederland. De fabriek bestond uit gashouders, kolenopslagplaatsen, zuiveringsinstallaties, een watertoren en kantoorgebouwen. In de 19e eeuw was er nog maar weinig aandacht voor het milieu, wanneer in 1960 de fabriek dan ook werd gesloten bleef het terrein zwaar vervuild achter.

In 1960 tot 1990 werd dit terrein gebruikt als opslagterrein van een energiebedrijf. Sommige delen van de gebouwen werden gesloopt maar andere delen zijn nog steeds intact. In 1990 kwamen er plannen op tafel om het oude terrein van de gasfabriek als park in te gaan richten. Deze plannen werden dan ook uitgevoerd, samen met het oude Westerpark is er samen met dit terrein een groot stadspark ontstaan.

De Westergasfabriek nu

De Westergasfabriek is nu een plek in Amsterdam waar mensen ontmoetingen plannen, even lekker in de natuur kunnen zijn, werken en natuurlijk ontspannen.De historische overgebleven gebouwen die eerder op het terrein van de gasfabriek stonden zijn gerenoveerd en worden gebruikt door creatieve, innoverende en culturele ondernemers. Deze ondernemers hebben daar verschillende mogelijkheden, ze kunnen een bedrijfsevenement organiseren, een beurs houden, tentoonstellingen geven, een expositie tentoonstellen en nog veel meer.

Verschillende gebouwen worden ook vaak gebruikt voor feesten, evenementen en exposities. In het park is ook een bioscoop en een theater. Het aantal horeca gelegenheden en terrasjes is de laatste jaren ook sterk uitgebreid, mensen kunnen na een wandeling of bioscoopbezoekje nog even lekker van het park genieten met een drankje op een terrasje.

Wat is het doel van de Westergasfabriek nu?

In dit park willen ze een breed publiek inspireren en ontspanning bieden en dat in een duurzame en vriendelijke omgeving. De Westergasfabriek helpt ondernemers ook om creatieve evenementen te organiseren waarmee bedrijven verrassend en vernieuwend kunnen zijn. Het publiek is van veel gemakken voorzien in het park, zo is er gratis wifi, de mogelijkheid om wat te drinken te bestellen, kan er zowel geluncht als gedineerd worden in het park en is er zelfs de mogelijkheid om boodschappen te doen in het park. Ook is er op de 14 hectare plek voor iedereen.

Be the first to comment

Leave a Reply