Amsterdam-Online.nl

Amsterdam bezienswaardigheden en tips

Amsterdam

Geschiedenis van De Klassieker

Geschiedenis van De Klassieker

Home Amsterdam Inspiration Geschiedenis van De Klassieker

In de Eredivisie kennen wij een traditionele top drie, hiertoe behoren Ajax, Feyenoord en PSV. Deze clubs strijden normaliter met elkaar om de landstitel, met enkele uitzonderingen daargelaten. De wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord worden ook wel ‘De Klassieker’ genoemd. Deze klassieker behoort tot de grootste uit de voetbalwereld, samen met onder andere de duels tussen FC Barcelona – Real Madrid en Glasgow Rangers – Celtic.

Geschiedenis van De Klassieker

Amsterdam en Rotterdam zijn de twee grootste steden in Nederland. De concurrentie tussen de twee steden gaat dan ook terug tot in de Middeleeuwen en is nog altijd zeer levendig. Sinds 1921 strijden Ajax en Feyenoord tegen elkaar op het hoogste voetbalniveau van ons land. In datzelfde jaar wist Ajax de kraker als eerste te winnen met 2-3, maar na protest van de thuisploeg werd de uitslag bijgesteld naar een 2-2 gelijkspel.

Sinds 1945 wordt er gesproken over klassiekers in het Nederlandse voetbal, destijds gold hetzelfde voor de wedstrijden tussen PSV en MVV. In 1957 verscheen in ‘De Waarheid’ een voorbeschouwing van de wedstrijd tussen beide clubs, daarin werd er geschreven over een zogeheten ‘Klassieker der techniek’. De wedstrijd eindigde vervolgens in een 1-0 overwinning voor de Amsterdammers, het enige doelpunt van het duel kwam op naam van Willy Schmidt.

Feiten over De Klassieker

Officieel stonden Ajax en Feyenoord in 1921 voor het eerst tegenover elkaar, hoewel het toen nog om een duel in een lagere klasse ging. In totaal zijn er op het moment van schrijven 183 Klassiekers gespeeld, dat is inclusief oefenduels, bekerwedstrijden en Intertoto-wedstrijden. Ajax wist 82 keer te winnen, terwijl Feyenoord 55 duels won. Opvallend is dat er vrijwel altijd veel doelpunten vallen in De Klassieker, gemiddeld namelijk 3,6 doelpunten per wedstrijd.

Ajacied Sjaak Swart wist de meeste treffers op zijn naam te zetten in deze wedstrijden, hij kwam 18 keer tot scoren in een klassieker. Cor van der Gijp scoorde namens Feyenoord 14 keer tegen Ajax. Grootheden Marco van Basten en Johan Cruijff kwamen tot negen doelpunten in deze onderlinge krakers. Cruijff scoorde zowel namens Ajax als Feyenoord, aangezien hij voor beide clubs in actie kwam. Wanneer de volgende klassieker is, kun je op deze pagina zien.

Bijzondere uitslagen in de klassiekers

Er zijn vele Klassiekers afgewerkt in de loop der jaren, maar er zijn een paar wedstrijden die wel een hele bijzondere uitslag kende. In de zomer van 1960 werd er maar liefst veertien keer gescoord, Feyenoord won destijds met 9-5 van de Amsterdamse club. In 1964 was het opnieuw raak, toen wonnen de Rotterdammers namelijk met 7-4. In juni 1963 deed Ajax wat terug en zegevierde het met 3-6 in De Kuip.

Een andere wedstrijd die nog vele Ajacieden is bijgebleven is die van 18 september 1983. Ajax wist in eigen huis af te rekenen met Feyenoord, dit duel eindigde in 8-2. Aanvaller Marco van Basten schreef een hattrick op zijn naam, terwijl bij Feyenoord spelers als Johan Cruijff en Ruud Gullit in de basis mochten starten. Ondanks deze monsterscore werd Feyenoord dat seizoen wel landskampioen.

In 1999 won Ajax opnieuw met ruime cijfers van de Rotterdamse topclub. De Amsterdammers wonnen met 6-0, mede door twee doelpunten van legende Jari Litmanen. In januari 2012 werd er wederom zes maal gescoord, al won Feyenoord die kraker met 4-2. Grote man aan de kant van de thuisploeg was spits John Guidetti, de aanvaller kwam drie keer tot scoren.

Ajax en de rivaliteit met PSV

Tegenwoordig kent Ajax nog een zeer grote rivaal in de Eredivisie, dat is namelijk PSV. De Eindhovenaren hebben bewezen tot één van de grote kanshebbers te behoren voor de landstitel. De wedstrijden tussen Ajax en PSV gelden dan ook als een topper in de competitie. De rivaliteit heeft grotendeels te maken met de successen op zowel nationaal als internationaal niveau. PSV wordt gezien als een provincieclub, terwijl Ajax te boek staat als een echte Randstad voetbalclub. In de afgelopen tien jaar worden de meeste landskampioenschappen dan ook verdeeld tussen Ajax en PSV.

Overige rivalen in de Eredivisie

Aangezien Ajax een echte topclub is, kent het ook veel rivaliteit met andere clubs. FC Utrecht is daar een goed voorbeeld van. De Utrechters beschouwen Ajax overigens meer als een rivaal dan andersom. Beide clubs kennen een zeer fanatieke aanhang en zij verwachten beide dan ook veel strijd op het veld van hun ploeg. Datzelfde geldt overigens ook voor ADO Den Haag. De supportersgroepen van ADO Den Haag en Ajax kennen grote spanningen en dit heeft in het verleden voor veel akkefietjes gezorgd.

De derby’s met AZ leven vooral in Alkmaar. De AZ supporters kennen een enorme rivaliteit met de Amsterdamse club, terwijl dat amper geldt voor de Ajacieden. Wel kennen de Ajax-fans een rivaliteit met FC Twente en andersom. Maar aangezien de Twentenaren momenteel actief zijn in de Keuken Kampioen Divisie, zullen de onderlinge duels hoogstwaarschijnlijk voorlopig even moeten wachten.

Comments are closed.

Amsterdam events

Amsterdam tips

Active

Op zoek naar leuke attracties in Amsterdam? Je kunt er onder andere een rondvaart door de grachten maken, zelfs wanneer je de stad vanaf de kade al goed kent. Verder kun je een bezoek brengen aan bijvoorbeeld het Amsterdam Eye. Wil je met de kinderen eens lekker griezelen, of elkaar wellicht aan het schrikken maken? Breng dan een bezoek aan de Amsterdam Dungeon. Deze bevindt zich naast Madame Tussauds in Amsterdam, waardoor dit bovendien een ideale combinatie van attractie s in de hoofdstad van ons land vormt.

Escape club Amsterdam

Clubs

Wanneer je een bezoekje aan Amsterdam brengt kan natuurlijk een avondje stappen hier niet aan ontbreken. Bekijk op Amsterdam-Online.nl de leukste clubs van Amsterdam zodat jij lekker kunt stappen!

Een populaire club in Amsterdam is de Escape. De Escape is een nachtclub aan het Rembrandtplein. Deze club is een van de grootste en populairste clubs van de binnenstad van Amsterdam. In de Escape worden geregeld clubavonden georganiseerd waarbij vele bekende en onbekende artiesten optreden. De volgende club waar ik jullie mee naar toe wil nemen is ook een zeer bekende club namelijk Paradiso. Paradiso is een uitgaansgelegenheid aan de Westerschans vlakbij het Leidseplein. Paradiso is vooral bekend als poppodium. Geregeld worden hier grote optredens gegeven. In deze club passen 1500 mensen, een flink aantal dus.

De volgende club is Jantjes verjaardag. Jantjes verjaardag ligt aan de Reguliersdwarsstraat vlakbij het Rembrandtplein. Deze club staat bekend als disco waar je lekker uit je dak kunt gaan met veel feest DJ's. De Sugarfactory is de volgende club die we aandoen. De Sugarfactory is een nachtclub aan de Lijnbaansgracht. Deze club staat vooral bekend om het samenkomen van theater en live-muziek. Veel creativiteit in deze club derhalve.

Weer een bekende club die niet mag missen in ons lijstje is club Air. Club air is een nachtclub aan de Amstelstraat. Deze club staat bekend om haar goede cocktails en gezelligheid. En zo belanden we alweer bij de laatste club waar ik het met jullie over wil hebben Disco Dolly. Wellicht niet de meest bekende club buiten Amsterdam maar dat maakt deze club zeker niet minder dan de andere clubs benoemd in deze tekst. Disco Dolly laat zich niet vangen onder een naam. Het is zowel een nachtclub als een disco als een bar. Wat je denk ik het beste zou kunnen zeggen is dat deze club het beste van al deze verschillende markten heeft.

Markets

De Albert Cuypmarkt vindt je tussen de Van Wouwstraat en de Ferdinand Bolstraat in de wijk De Pijp. Het is de bekendste markt van ons land en sinds 1906 nog steeds zeer geliefd onder de Amsterdammers, toeristen en dagjesmensen. Met ruim 260 kramen is de Albert Cuypmarkt de grootste dagelijkse markt van Europa. Het aanbod is zeer gevarieerd, van groente, fruit, vis en vlees tot sieraden, stoffen en kleding. Op de hoek van de Eerste Sweelinckstraat staat het standbeeld van Andre Hazes.

De Dappermarkt ligt tussen de Mauritskade en de Wijttenbachstraat. Behalve op zondag is de markt iedere dag geopend. Geliefd onder bezoeker van binnen en buiten de stad. Door de ruime opzet heeft de bezoeker alle ruimte om langs de kramen te lopen. Er zijn veel stallen met textiel en speciale aandacht voor multiculturele artikelen. De traditionele kramen voor de dagelijkse boodschappen maakt de markt compleet. Zo compleet dat de Dappermarkt in 2006 en 2007 is uitgeroepen tot de beste markt van Nederland.

De bloemenmarkt is een permanente markt aan de Singel tussen het Muntplein en het Koningsplein. Het is een drijvende markt met kramen op boten in de vorm van Hollands bloemkassen. De markt bestaat al sinds 1862 toen de bloemenkwekers met hun waren hun boten hier afmeerde. Naast verse bloemen zijn bloembollen erg geliefd onder de vele bezoekers. Er zijn souvenirs te koop die gerelateerd zijn aan het thema bloemen en planten.

De Noordermarkt ligt in de Jordaan aan de Prinsengracht en Westerstraat. De aangrenzende Noorderkerk is als van afstand al te herkennen. De markt is sinds 1987 geopend op maandagochtend en zaterdag. Een gedeelte van de markt is een zogenaamde boerenmarkt waar je biologische producten kan kopen. Het andere deel is onder anderen gevuld met tweedehandsgoederen. Hier zijn de prijzen nog lekker laag zoals je van een markt mag verwachten. Kijk rustig rond tussen de kramen met onder anderen kleding, sierraden, speelgoed, tassen, serviesgoed, tapijten en tegels.

Musea

Ben jij op zoek naar museums en toeristische attracties in Amsterdam? Dan kun je vast wat hulp gebruiken. Met meer dan vijftig verschillende musea in de binnenstad raak je snel het overzicht kwijt. Het meest bekende museum in Amsterdam is het Rijksmuseum. Het is een van de grootste musea in Nederland en het bevat een enorme schat aan cultureel erfgoed. Sinds 2013 is het museum volledig gerenoveerd. Heb je zin in een onvergetelijke belevenis dan zijn de Heineken Experience en Body Worlds een geschikte optie. De zintuigen worden geprikkeld door interactieve ruimtes. Ga je op zoek naar het verhaal achter het brouwen van Heineken bier of verdiep je jezelf in het geluk van het menselijke lichaam? Andere attracties die jaarlijks miljoenen bezoekers trekken zijn het van Gogh Museum en Anne Frank Huis.

Amsterdam is rijk aan kunst en cultuur. Het Rijksmuseum herbergt schilderijen van beroemde schilders zoals Rembrandt en Johannes Vermeer. Het bekendste schilderij is De Nachtwacht. Naast schilderijen vind je hier uniek aardewerk, historische prenten en poppenhuizen. In het museum hangen ook schilderijen van Vincent van Gogh. Het van Gogh Museum is volledig gewijd aan zijn werk. In dit museum bekijk je niet alleen schilderijen, maar ook tekeningen en brieven. Van Gogh verkocht tijdens zijn leven slechts twee werken. De hoogtepunten van de collectie zijn De Aardappeleters en Zonnebloemen. Beide museums trekken jaarlijks meer dan twee miljoen bezoekers.

Ben jij op zoek naar een onvergetelijke belevenis in Amsterdam? Dan mag het Anne Frank huis niet ontbreken. Dit historische monument ter nagedachtenis aan Anne Frank en haar familie illustreert het verhaal van haar dagboek. Eenmaal binnen in het voor- en achterhuis ervaar je hoe Anne en haar familie destijds hebben geleefd. In de dagboekzaal kun je het originele rode dagboek bekijken. Ben je na dit tragische verhaal op zoek naar geluk en liefde? Neem dan een kijkje bij Body Worlds. Het anatomische museum van Gunther von Hangen legt aan de hand van menselijke lichamen uit wat geluk met jouw gezondheid doet. De perfecte afsluiting van een dit culturele avontuur is een biertje bij de Heineken Experience.

Shopping

Wanneer je in Amsterdam bent mag een dagje shoppen uiteraard niet missen! Amsterdam heeft vele winkels en winkelcentra waar je je lekker kunt uitleven. Amsterda als modestad van Nederland, in deze tekst neem ik jullie graag mee langs de mooiste en beste winkels en winkelcentra waar je even heerlijk ongegeneerd kan shoppen!

We beginnen onze reis bij het Magna Plaza. Het Magna Plaza is een winkelcentrum gelegen aan de Nieuwezijds Voorburgwal. Dit winkelcentrum heeft alles wat je nodig hebt om eens even lekker relaxt te shoppen. Van de laatste mode, beautyproducten, entertainment en eten en drinken dit winkelcentrum heeft het allemaal. Vergeet overigens wanneer je in dit winkelcentrum bent ook niet evennaar het gebouw zelf te kijken, het is namelijk een prachtig gebouw.

Nu neem ik jullie graag mee naar de Hallen. De Hallen is een winkelcentrum aan de Hannie Dankbaarpassage. Dit winkelcentrum is uniek in haar aanbod. Het is namelijk een centrum voor media, cultuur, mode, horeca en ambachten. Wanneer je dus zin hebt om lekker te shoppen maar je daarnaast ook te laten entertainen is dit een zeer geschikte plek daarvoor.

We vervolgen onze tocht richting de Primark. De Primark is gelegen aan het Damrak. De Primark is een kledingwinkel waar de nieuwste mode voor een klein prijsje kan kopen. Er is ontzettend veel aanbod van ondergoed tot bovenkleding. De volgende op onze toch is de Dappermarkt. De Dappermarkt is een echte ouderwetse Amsterdamse markt op straat. Het officiële adres is de Dapperstraat maar het is vel groter dan dat. Wanneer je een dagje gaat shoppen in Amsterdam mag deze markt daar ook zeker niet aan ontbreken met al haar kraampjes heeft zij voor ieder wat wils!

Dan zijn we alweer aanbeland bij onze laatste locatie de Albert Cuypmarkt. De Albert Cuypmarkt, gelegen aan de Albert Cuypstraat, is een zogenaamde dagmarkt. Ook hier kun je terecht voor vrijwel alles wat je nodig hebt. Er staan vele marktkraampjes, voor ieder wat wils!

Sightseeing

Amsterdam, de hoofdstad van Nederland de stad waar het altijd bruist. De stad van de kroegen, de wallen en de grachten. Niet voor niks wordt er gezegd: "in elk mensenhart daar vind je Amsterdam". Maar wat zijn nou echt de trekpleisters van Amsterdam? Wat moet je zien als je naar Amsterdam toegaat?

Om te beginnen heb je het van Gogh museum. Een museum dat bekend staat om haar grote collectie van schilder Vincent van Gogh een van Nederlands grootste meesters. Het van Gogh museum zal ervoor zorgen dat je de meest prachtige werken van Vincent te zien zult krijgen. Vervolgens kun je door naar het Micropia. Het Micropia is een onderdeel van Artis en het laat je de kleinste, maar daardoor niet minder belangrijke, wezentjes op aarde zien: bacteriën, schimmels, virussen en algen. Aangezien het Micropia en Artis praktisch naast elkaar liggen gaan we gelijk door naar deze dierentuin. Artis is de oudste dierentuin van Nederland. Aris heeft zich ten doel gesteld om de liefde en zorg voor de natuur te versterken.

Ook populair in Amsterdam is het Rembrandthuis. Het Rembrandthuis is een voormalig woonhuis gebouwd rond 1606. De Nederlandse kunstschilder Rembrandt van Rijn heeft hier gewoond. Verbazend genoeg heeft het Rembrandthuis zelf geen werken van de grootmeester maar wel stukken van zijn leerlingen. Geregeld zijn er wel werken van van Rijn te zien.

Langzaam aan trekken we Amsterdam weer uit maar niet voordat we nog een bezoekje plegen aan het Science Center Nemo. Een toonaangevend gebouw wanneer je Amsterdam binnenrijd met de trein. Het Science Center Nemo is een wetenschap- en technologiemuseum. Het museum kenmerkt zich doordat je in het museum over aan mag komen, in tegenstelling tot andere musea waar je juist overal af moet blijven. Het museum wil graag dat je zelf op onderzoek uitgaat en zelf ervaart en leert wat natuurkunde, scheikunde, biologie en gedragswetenschappen voor jou (kunnen) betekenen.

Related Posts

Amsterdam Dungeon

Griezelen bij 500 jaar duistere geschiedenis in het hart van Amsterdam

Amsterdam is oud en de historie rijk. Maar de glorieuze geschiedenis van de bourgeoisie en de edellieden die je kunt bewonderen in de vele musea van onze hoofdstad, had ook een duistere zijde. Grote steden…

Continue Reading

Het verhaal van de Mozes en Aäronkerk

De Mozes en Aäronkerk, officieel gewijd aan de heilige Antonius van Padua, is een rooms-katholieke kerk aan het Waterlooplein te Amsterdam

Een dagje cultuur snuiven kan niet zonder een bezoekje aan een kerk. Aan het Waterlooplein vind je de imposante Mozes en Aäronkerk. Deze Katholike kerk heeft ondanks zijn moderne uitstraling een bijzondere geschiedenis die teruggaat…

Continue Reading