Amsterdam-Online.nl

Amsterdam bezienswaardigheden en tips

Amsterdam, Religieus

Het verhaal van de Mozes en Aäronkerk

De Mozes en Aäronkerk, officieel gewijd aan de heilige Antonius van Padua, is een rooms-katholieke kerk aan het Waterlooplein te Amsterdam

Het verhaal van de Mozes en Aäronkerk

Home Amsterdam Inspiration Het verhaal van de Mozes en Aäronkerk

Een dagje cultuur snuiven kan niet zonder een bezoekje aan een kerk. Aan het Waterlooplein vind je de imposante Mozes en Aäronkerk. Deze Katholike kerk heeft ondanks zijn moderne uitstraling een bijzondere geschiedenis die teruggaat tot de zeventiende eeuw. Het heeft een bijzonder verhaal die vele mensen zal aanpreken, gelovig of niet gelovig.

Moyses en Aron

De geschiedenis van de Mozes en Aäronkerk begint halverwege de zeventiende eeuw. In 1649 werd er in het huis ‘Moyses’ een missiepost gesticht. De missiepost was gewijd aan de heilige Sint Antonius. In 1682 werden de twee aangrenzende huizen erbij gekocht. Een van deze huizen heette huis ‘Aron’. Ook de drie pakhuizen dier erachter lagen werden gekocht. Deze zes gebouwen werden samengevoegd tot een Katholieke huiskerk. Deze huiskerk heeft twee eeuwen dienst mogen doen, totdat het tijd werd voor iets nieuws.

De kerk werd afgebroken en in 1837 tot 1841 opnieuw opgebouwd. Officieel heet de nieuwe kerk de kerk van Sint Antonius van Padua, maar vanwege de huizen die er oorspronkelijk stonden staat het beter bekend als de Mozes en Aäronkerk.

Aanleg Waterlooplein

De Mozes en Aäronkerk stond na zijn bouw op een prachtige plek. Het stond namelijk op de kruising van de Leprozengracht met de Houtgracht. De voorgevel weerspiegelde zich daardoor in het water. Om de aanleg van het Waterlooplein echter te verwezenlijken, werden de beide grachten in 1882 gedempt. De markt van de Jodenbreestraat verhuisde naar dit nieuwe plein, waardoor de kerk letterlijk de markt in zijn voortuin had liggen. Bijna een eeuw later werd het huizenblok naast de Mozes en Aäronkerk afgebroken voor de aanleg van het Mr. Visserplein. Hierdoor kwam de kerk in het middenpunt van twee pleinen te liggen.

Nieuwe bestemming

De Mozes en Aäronkerk heeft sinds 1990, na een restauratie, een maatschappelijk culturele bestemming gekregen. Dit is mede de reden waarom de binnenkant van de kerk niet als een typische kerk uit de zeventiende eeuw aandoet. Met de witte muren en de lichte houten vloer heeft de kerk een moderne en lichte uitstraling.

Wederom een rooms-katholieke kerk

Sinds 2014 is de Mozes en Aäronkerk weer in gebruik nomen als kerk. De stichting die van het gebouw gebruik maakte kon de huur niet meer opbrengen, waardoor de internationale lekenbeweging Sant’Egidio het kon overnemen. Sant’Egidio heeft de Mozes en Aäronkerk hersteld in zijn oorspronkelijke rol. Het is een kerk met een sterk rooms-katholiek karakter en zet zich in voor hulp en bijstand aan armen, eenzamen en daklozen.

There are no comments yet.

Leave a Reply

Amsterdam Tickets

Online tickets kopen voor musea, rondvaarten evenementen en meer met korting tot 40%

Related Posts

Amsterdam Dungeon

Griezelen bij 500 jaar duistere geschiedenis in het hart van Amsterdam

Amsterdam is oud en de historie rijk. Maar de glorieuze geschiedenis van de bourgeoisie en de edellieden die je kunt bewonderen in de vele musea van onze hoofdstad, had ook een duistere zijde. Grote steden…

Continue Reading