Nog voordat Airbnb bestond was er Mr Jordaan

Wie tegenwoordig een ruimte wil boeken in Amsterdam om te overnachten zal gebruik maken van de website van Airbnb. Dat is heel verstandig want het is de snelste manier om een plek te vinden waar je comfortabel kan slapen. Airbnb pretendeert de eerste te zijn ter wereld die met een dergelijk idee kwam. Wat men daar niet wist is dat in de jaren 60 een slimme Amsterdammer op het idee kwam om een slaapplek op zijn bank aan te bieden aan reizigers. Die plek werd later een bed toen het wel erg druk werd op zijn bank. Het was het prille begin van een hotel wat je nu in de Jordaan in Amsterdam vindt: Mr Jordaan.

Geen hotel voor automobilisten
De Jordaan in Amsterdam is een wijk die bekend staat door het feit dat de straten er enorm smal zijn. Het is dan ook gelijk duidelijk dat je er met een auto niet kan parkeren. Wie met de auto komt en bij Mr Jordaan wil gaan parkeren zal dan ook goed moeten zoeken. Er zijn geen eigen parkeerplekken en ook valet parking wordt niet aangeboden. Het is, kortom, een hotel voor een ieder die graag een eenvoudig hotel heeft wat met het openbaar vervoer bereikbaar is. Dat moet namelijk wel worden gezegd van dit gemoedelijke hotel; per OV is de bereikbaarheid geweldig. Gelegen aan de Bloemgracht 102 zit je zo bij een praktische bus- of tramverbinding.

Praktische kamers
De kamers zijn eigenlijk altijd gebleven in het idee wat Mr Jordaan ooit had voor zijn beginnende hotel. De bedden zijn ronduit eenvoudig te noemen. Het sleeping apart together bed is een bed wat twee losse matrassen heeft. Je kan de bedden dan ook uit elkaar schuiven wanneer je dat liever hebt. Ga je voor There is a crowd, dan kies je voor de driepersoons variant. Deze kamer wordt geregeld gekozen door gezinnen met kinderen. Uiteraard is er ook een mogelijkheid om de happy single room te kiezen. In dat geval heb je een eenpersoonskamer met dezelfde uitstraling als de meer-persoonskamer. De kamers zijn ontdaan van alles wat tot overtollige luxe mag worden geregeld.

Een gestripte prijs
Het hotel Mr Jordaan is uiterst eenvoudig wanneer het aankomt op de prijssamenstelling. Je betaalt de prijs voor de kamer en daar zit gratis Wifi bij inbegrepen. Wil je ontbijten, dan zal je zelf naar de keuken moeten komen. Je betaalt er 17,50 euro per persoon extra voor. Het ontbijt wordt niet naar jouw kamer toe gebracht; roomservice kent men niet bij dit hotel. Je kan dus zelf bepalen hoeveel je wil neerleggen voor een hotelkamer overnachting. Eigenlijk mag je dus wel zeggen dat hotel Mr Jordaan zijn tijd heel ver vooruit was. Je bepaalt zelf hoeveel je betaalt en hoe luxe jij je verblijf in Amsterdam wil hebben.

Slapen zonder luxe

Als een hotel te kostbaar is
Amsterdam is een stad die op vrijwel alle toeristen een onweerstaanbare aantrekkingskracht heeft. Vrijwel iedere toerist die er heen gaat zal in de avond geen zin hebben om weer naar huis te gaan. Dat is dan ook de reden waarom er een wildgroei is ontstaan aan hotels in deze wereldstad. Hotels mogen dan nog zo handig zijn; veel mensen hebben geen zin om te betalen voor een kamer waar ze toch enkel in zullen gaan slapen tussen de bedrijven door. Speciaal voor die mensen, die een hotel te duur vinden, is er de City Hub. De Cityhub Amsterdam is een plek waar je prima kan overnachten zonder dat je er verder al teveel geld aan kwijt bent. Je hoeft niet eens per persoon te betalen; het is mogelijk om met meerdere personen in één hub te overnachten. Op die manier kan je kosten besparen na een avondje stappen.

Niet voor claustrofobie
De mensen die achter Cityhub Amsterdam zitten geven het eerlijk toe. Het je claustrofobie, dus ben je bang in kleine ruimtes, dan is overnachten in een hub niet echt de meest comfortabele belevenis. Op het moment echter dat je prima zou kunnen slapen in een stapelbed is dit ook in een hub mogelijk. Een hub is namelijk een kleine ruimte waar een bed in staat. Er zitten behoorlijk wat hubs in een gang, en die zijn boven elkaar gestapeld. Zo kan je dus slapen aan de grond of in een hoger gelegen hub. De hub biedt jou enkel een slaapplek. Je zal dus voor je bagage een kluis moeten huren. De luxe die je krijgt is een kimono die geschikt is om mee naar de badkamer te lopen. Op die manier heb je toch enigszins een gevoel van luxe.

Een jeugdherberg idee
Bezoekers van een hub zullen gelijk associaties krijgen met de vroegere jeugdherberg. Dit is een plek waar je enkel sliep in stapelbedden in een slaapzaal. De gedachtegang achter de hub is ongeveer identiek aan die van de jeugdherberg. Het gaat om overnachten zonder dat er enige vorm van luxe bij hoort. Het sanitair gebruiken doe je samen met de andere gasten, en voor een maaltijd in de hub zal je moeten bijbetalen. Dat houdt in dat je goedkoop uit bent wanneer je in Amsterdam gaat logeren, en dat je bovendien zelf in de hand houdt hoeveel je kwijt bent voor een overnachting. Je kostbare spullen kan je in een safe zetten die bij je hub hoort. Op die manier worden je spullen alsnog bewaakt. Dat is een grote verbetering vergeleken met de jeugdherberg zoals we die vroeger kenden.

Be the first to comment

Leave a Reply