Stadsarchief Amsterdam

Stadsarchief Amsterdam

Altijd al nieuwsgierig geweest naar die ene mysterieuze Amsterdamse overgrootvader? Of op zoek naar documenten die iets meer kunnen vertellen over de geschiedenis van je huis? Herinneringen in beeld en geluid ophalen aan een concert in Paradiso?

Zo maar wat vragen waarop de antwoorden te vinden zijn in het Stadsarchief Amsterdam.

Het stadsarchief is voor iedereen toegankelijk

Dit ‘openbare geheugen’ van de stad trekt jaarlijks vele duizenden bezoekers. Mensen die op zoek zijn naar hun ‘roots’, studenten, stadshistorici, fotografen, journalisten… Kortom, een zeer gemêleerd gezelschap, waarmee al duidelijk is dat het Stadsarchief enorm breed georiënteerd is.

Tientallen kilometers archiefruimte wordt ingenomen door stukken over en van het gemeentebestuur, instituten en bedrijfsleven. Deze documenten, waarvan er veel nog uit de gouden eeuw komen, geven een prachtig beeld van de geschiedenis van Amsterdam.

Het Stadsarchief is zeer gevarieerd en uitgebreid

Het prachtige historische gebouw ‘De Bazel’ waar je het Stadsarchief kan vinden, omvat ook een bibliotheek. Elk boek waarin maar iets geschreven wordt over Amsterdam is daar in te zien. Maar niet alleen boeken: ook Amsterdamse tijdschriften en kranten, sommige zelfs 350 jaar oud, maken deel uit van de collectie.

Amsterdam is een van de meest getekende en gefotografeerde steden ter wereld. Geen wonder dus dat het Stadsarchief een enorme verzameling beeldmateriaal heeft. Meer dan 700.000 foto’s en duizenden tekeningen zijn er te bewonderen. De makers daarvan zijn vaak niet bekend maar er is ook werk van bekende namen zoals George Breitner, Ed van der Elsken en Mondriaan.

De meer recente geschiedenis van Amsterdam gaat nog meer leven aan de hand van bewegend beeld en geluid. Het Stadsarchief heeft bijvoorbeeld een grote verzameling films die een prachtig beeld geven van Amsterdam in de oorlogsjaren.

Cursussen in het Stadsarchief

Wie bang is in de enorme hoeveelheid materiaal en informatie te ´verdrinken´, hoeft niet te wanhopen. Medewerkers van het Stadsarchief staan altijd met raad en daad voor je klaar. Dat is echter nog niet alles. Wil je zelf stamboomonderzoek gaan doen dan kun je meedoen aan jaarlijks gegeven cursussen die je op weg helpen. Je leert dan bijvoorbeeld oude handschriften te ontcijferen.

Om te laten zien welke schatten er allemaal verscholen liggen in het archief, heeft het Stadsarchief een permanente expositie ingericht. Daarnaast zijn er in de centrale hal telkens wisselende tentoonstellingen rond een bepaald thema.

De archiefwinkel

Niet op zoek naar specifieke historische informatie? Geen nood! Dan nog is een bezoek aan het Stadsarchief meer dan moeite waard. De archiefwinkel heeft namelijk een enorm scala aan boeken, affiches, spelletjes, plattegronden, cd’s, dvd’s, ansichtkaarten, etc. die allemaal een link hebben met Amsterdam.

Café de BazelCafé de Bazel

En last but not least kun je in café De Bazel genieten van niet alleen koffie, gebak en een lekkere lunch of afternoon tea maar ook van de prachtige ambiance in het monumentale gebouw.

Be the first to comment

Leave a Reply