4 tips voor het selecteren van de juiste huishoudelijke hulp in Amsterdam

Stel je zit in een situatie waarin je niet goed voor je huis kunt zorgen. Je kunt er dan voor kiezen om een huishoudelijke hulp Amsterdam in te huren. Hierbij is het van belang dat je de juiste helper selecteert, wat nog wel eens voor problemen zorgt. Als je in het begin van het wervingsproces duidelijk weet wat je wilt, heb je een veel grotere kans op succes. Bepaal daarom aan de hand van het volgende stappenplan welke eigenschappen je zoekt in een toekomstige huishoudhulp.

Bepaal je behoeften

Voordat je een huishoudhulp inhuurt, moet je een of twee vaardigheden of kenmerken bepalen en prioriteren die het belangrijkst zijn voor jou en je gezin. Het is onwaarschijnlijk dat een huishoudelijke hulp overal een expert in is! Vraag jezelf:

  • Zorgt de huishoudster voor de kinderen? Zo ja, hoe oud zijn ze?
  • Zal de huishoudelijke hulp voor je huisdieren zorgen?
  • Ben je van plan om in de nabije toekomst een kind te krijgen of te adopteren?
  • Wat is voor jou de belangrijkste taak? Bijvoorbeeld: kinderopvang, huishoudelijke ondersteuning, koken, dierenverzorging, tuinieren, wassen & strijken, enz.

Identificeer de essentiële vaardigheden

Soft skills zijn niet-tastbare vaardigheden die een individu bezit. Sommige soft skills en kwaliteiten zijn meer of minder nuttig, afhankelijk van wat de belangrijkste verantwoordelijkheden van je toekomstige helper zullen zijn. Idealiter, als zij de leiding heeft over de zorg voor je kinderen, zoek je iemand met de volgende vaardigheden:

  • is van nature geduldig en vindt het niet erg om de tijd te nemen om dingen meerdere keren te herhalen en uit te leggen;
  • blijft onder alle omstandigheden kalm;
  • weet hoe hij met kinderen moet communiceren – door middel van verhalen, voorbeelden en knutselen;
  • is enthousiast over het doorbrengen van tijd met kinderen en erkent dat het een uitdaging kan zijn, maar toch lonend;
  • is veiligheidsbewust;
  • is zorgzaam en gevoelig.

Begrijp je managementstijl

Iedereen heeft andere verwachtingen van de relatie met een huishoudhulp. Sommigen zullen een puur professionele relatie willen, anderen zullen de voorkeur geven aan een huishoudhulp die ‘part of the family’ wordt. Dit hangt echt af van je voorkeur. Zorg ervoor dat je tijdens het interview duidelijk maakt wat je wilt. Onthoud dat zelfs als je een huishoudhulp wilt die ‘deel van het gezin’ wordt, dit in de eerste plaats je werknemer zal zijn en jij hun werkgever.

Bekijk de houding en persoonlijkheid 

We raden je ten zeerste aan om een huishoudelijke hulp in te huren op basis van hun houding, hun vaardigheden kunnen namelijk getraind worden. Houding is dus het belangrijkste waar je op moet letten bij het aannemen van personeel. Je moet zoeken naar aanpassingsvermogen en een bereidheid om te leren. Bedenk ook hoe de helper in je huis zal passen. De meeste huishoudelijke taken kunnen worden geleerd, zelfs als de aanvrager momenteel niet weet hoe zij het moet doen. Aan de andere kant is persoonlijkheid vaak bepalend voor hoe geschikt een huishoudhulp voor je gezin is, let hier dus ook goed op.