Amsterdam viert het licht in donkere dagen

Al sinds 2012 zorgt het Amsterdam Light Festival ervoor dat de stad aan het eind van het jaar door meer dan alleen de bekende feestverlichting wordt verfraaid. Lichtwerken van (internationale) kunstenaars zullen aan de hand van een route door de hele stad te bewonderen zijn en dit jaar voor de 10de keer! Van 2 december tot en met 23 januari 2022 zullen verschillende werken hun licht laten zien met als overkoepelend thema Celebrate Light.

Een beetje licht aan het einde van de tunnel

De editie van vorig jaar moest vanwege Corona kleiner en anders worden georganiseerd. Waar het festival normaal vooral vanaf het water schittert was de vorige editie alleen wandelend te zien. En de route voerde langs slechts 9 werken. Dit jaar kan er weer vanaf een boot genoten worden van zo’n 20 lichtwerken met de bruggen en panden van de stad als unieke decor in het donker. Vanaf het water ervaar je dit spektakel simpelweg het allerbest. Met speciale Amsterdam light festival tickets kun je hier samen met partner, vrienden en/of familie optimaal van genieten.

Het thema Celebrate Light is bewust gekozen om te vieren dat we in het donker de afgelopen

figuurlijk donkere periode stukje bij beetje achter ons laten.

Op de kaart gezet

Vanwege het 10 jarig jubileum kon het publiek eerder dit jaar de 9 beste werken van de afgelopen edities kiezen. Deze en alle permanente lichtkunstwerken heeft de organisatie, onder leiding van Frédérique ter Brugge, verzameld op één kaart. Allen voorzien van de exacte locaties, beschrijvingen en foto’s en alle nieuwe werken worden hier uiteraard vanaf nu aan toegevoegd. Op deze manier kan iedereen op ieder moment van het jaar bijzonder verlichte straten, bruggen en pleinen opzoeken en bezoeken. Denk bijvoorbeeld eens aan een bijzondere ervaring op een bbq boot Amsterdam terwijl je de route op de kaart volgt.

Een festival voor en door Amsterdam

Het festival richt zich overigens vooral op de inwoners van de stad Amsterdam. De organisatie probeert met kunst van en met licht verschillende plekken in de stad weer of nog aantrekkelijker te maken voor haar bewoners. Leerlingen van basisscholen worden bijvoorbeeld via educatieprogramma’s enthousiast gemaakt voor (licht)kunst. En de bewoners die aan de festivalroute wonen maken deel uit  van deze route door een speciale bewonersvaart en ook is er een bewonersraad. Financieel kan het festival ondanks de vorige editie middels overheidssteun, donaties en de hulp van veel vrijwilligers in ieder geval zonder problemen georganiseerd worden.

Amsterdam is bij uitstek een stad die heel goed per boot bezichtigd kan worden. Gedurende het hele jaar natuurlijk maar aan het eind daarvan, wanneer de dagen korter worden en de lichtkunst van het ALF oplicht is het ronduit adembenemend.

Ga voor meer informatie naar https://amsterdamlightfestival.com/nl