De geschiedenis van verhuisbedrijven in Amsterdam

Verhuizen is een van de meest stressvolle zaken in een mensenleven. Er valt zoveel te regelen, zoveel te versjouwen en zoveel te doen dat het sommige mensen doet duizelen. Gelukkig zijn er verhuisbedrijven die je voor een groot deel kunnen ontlasten. Deze verhuisbedrijven waren er niet altijd, en ook de manier waarop dit soort bedrijven opereren in Amsterdam en omstreken was ooit compleet anders dan nu. Hoe verhuisden we vroeger en hoe verschilt dat met nu? Je leest er hieronder meer over.

Verhuizen was vroeger niet zo complex als nu

Hoewel je in het verleden veel meubels en spullen zelf moest versjouwen, geldt dat onze voorouders simpelweg nog niet zoveel spullen hadden als wij. Een zware koelkast versjouwen of een wasmachine? Daar kregen onze voorouders niet mee te maken. Tot ergens aan het begin van de twintigste eeuw was verhuizen niets meer of minder dan het inpakken van je spullen en wandelen naar je volgende stekje. Soms moest je je telefoonaansluiting opzeggen. Maar dat was dan ook echt het enige.

In het verleden was verhuizen zelfs zo normaal en kleinschalig dat de meeste Amsterdammers allemaal verhuisden in de maand mei als huurcontracten afliepen. Deze vaste verhuisdag op de eerste dag van de maand werd pas aan het begin van de twintigste eeuw afgeschaft.

Vanaf de negentiende eeuw wordt verhuizen serieuzer

In de negentiende eeuw begonnen mensen meer spullen te verzamelen door de opkomst van de industrie, waardoor massaproductie makkelijker werd. Verhuisbedrijf Vlaming Verhuizingen is een verhuisbedrijf Amsterdam dat vanaf 1885 een onderneming begon als ‘kruierij’. Daarbij verleende Jacob Vlaming diensten als bestuurder van een kar met paard, waar Amsterdammers hun spullen op konden laden. Hiermee ontstond iets nieuws: een verhuisservice voor particulieren.

In de jaren dertig rijden de eerste verhuiswagens

In de jaren dertig van de twintigste eeuw werden paard en wagen vervangen door gemotoriseerd vervoer. Tegenwoordig gebruiken erkende verhuizers nog steeds vrachtwagens. Verhuizen wordt de laatste jaren een steeds serieuzer vak. Zo gelden er voor verhuisbedrijven nu ook keurmerken, zoals Erkende Verhuizers Amsterdam.

Dat is een keurmerk voor verhuizers op het gebied van milieu, maar ook op de kwaliteit van verhuizen en de veiligheid. Moderne verhuizers bieden bovendien aanvullende diensten, zoals het tijdelijk huren van meubels in opslag. Dat is vooral handig als de oplevering van je nieuwe woning iets langer op zich laat wachten.