Kerst zal dit jaar anders zijn

Kerst 2020 gaat er door corona anders uit zien. Het Outbreak Management Team denkt dat mensen de feestdagen in huiselijke kring moeten vieren, met een maximum van vier gasten per dag. In de tweede week van december geeft de regering het advies. Het kabinet heeft nog geen besluit genomen over de maatregelen met kerst en oud en nieuw. Dat zal op 8 december gebeuren en worden aangekondigd.

Het kerstdiner met een klein gezelschap

Het staat in ieder geval vast dat grote familiediners zijn uitgesloten. De restaurants zullen naar verwachting nog dicht blijven en het kerstdiner zal in eigen huiselijke kring gevierd worden. De meeste mensen zullen kiezen voor het zelf bereiden van het kerstdiner. Het voorgerecht kerstdiner is een start op de rest van het kerstdiner. Bestaat het hoofdgerecht vooral uit vlees dan is een voorgerecht van vis of vegetarisch een juiste keuze. Zo blijft het kerstmenu in een balans en is er een goede variatie.

Mag de horeca de deuren openen?

Voor de restaurants is het nu nog onduidelijk of de deuren open kunnen tijds de komende kerst. Koninklijke Horeca Nederland verwacht dat de deuren gesloten blijven. Het kabinet is namelijk voornemens om de gedeeltelijke lockdown tot minimaal januari te handhaven. Veel restaurants hebben al besloten om beperkt open te zijn en zich te beperken tot kerstboxen die afgehaald of bezorgd worden. Afhankelijk van het restaurant is een kerstdiner op hoog culinair niveau mogelijk.

Boodschappen doen in de supermarkt

Het doen van boodschappen zal in de supermarkten ook anders zijn. Verwacht wordt dat de meeste mensen het liefst fysiek boodschappen willen doen in de supermarkt en andere detailzaken. Supermarkten zullen maatregelen moeten nemen om de stroom aan klanten te reguleren op basis van de corona richtlijnen. Ook zal er een overbelasting ontstaan bij de bezorgdiensten. Klanten dienen zich te realiseren dat online bestellen niet automatisch betekent dat de volgende dag bezorgd wordt.

Mensen bestellen massaal online
Dit geldt niet alleen voor levensmiddelen. Ook kerstcadeaus die massaal online zullen worden besteld dienen ook tijdig te worden gedaan. Post.nl verwacht rond de feestdagen ruim 1,5 miljoen pakketten per dag te sorteren en af te leveren. Ook grote webwinkels zoals Bol.com en Coolblue hebben scenario’s klaar liggen om de verwachte drukte op te vangen.

Naast de topdrukte van de december maand is er ook nog Black Friday geweest. Bij veel gemeente betekende deze dag een stormloop van kooplustig publiek. Bij sommige gemeenten werden de winkels zelfs voortijdig gesloten, omdat de anderhalvemeter regel niet meer te hanteren was.