Tips voor een professionele oven

Of je nu een horecaondernemer bent of een enthousiaste thuiskok, in iedere keuken is een oven onmisbaar. Ovens zijn er tegenwoordig in allerlei soorten, waarbij elke soort weer een eigen functie en voordelen heeft. In dit artikel zetten we daarom op een rij welke professionele ovens er zijn en wat je er precies mee kunt.

 1. Fornuis met oven

Een fornuis met oven heeft een grote ovenruimte en is daarnaast voorzien van gaspitten of elektrische kookzones. Sommige fornuizen zijn zelfs uitgerust met een grillplaat of wokbrander. Dit maakt een fornuis met oven multifunctioneel en geschikt voor uiteenlopende bereidingssoorten: bakken, braden, wokken, grillen, enzovoorts.

Voordelen:

 • Flexibel: Vanwege de multifunctionaliteit kunnen meerdere gerechten tegelijkertijd worden bereid.
 • Ruimtebesparend: Vanwege de multifunctionaliteit kun je één apparaat gebruiken voor meerder bereidingsvormen in plaats van losse apparaten aan te schaffen.
 1. Convectieoven

Een convectieoven, ook wel heteluchtoven, gebruikt een heteluchtventilator om warmte gelijkmatig te verdelen door de gehele oven. Dit verkort de bereidingstijd van de meeste gerechten. Convectieovens zijn vaak relatief compact in vergelijking met andere ovens.

Voordelen:

 • Snel: De heteluchtventilator verkort de bereidingstijd met ca. 25%.
 • Gelijkmatige bereiding: Door de heteluchtventilator wordt een gelijkmatige oventemperatuur bereikt, waardoor voedsel gelijkmatig gaart, bruint en smelt, ongeacht op welk rooster het ligt.
 1. Combinatieoven

Combinatieovens, ook wel combi-ovens, gebruiken stoom en hete lucht. Dit betekent dat een combi-oven het werk doet van twee apparaten in één, waardoor er efficiënt mee te werken is. Er hoeven immers geen producten van de ene naar de andere oven overgeheveld te worden.

Voordelen:

 • Precies: Combinatieovens hebben een bijzonder nauwkeurige temperatuurregeling.
 • Flexibel: Een combinatieoven is multifunctioneel en kan doorgaans stomen, frituren, braden, bakken, stoven, smoren en meer.
 1. Pizzaoven

Een pizzaoven is logischerwijs geschikt voor de bereiding van pizza’s. Een professionele pizza oven zorgt voor het gelijkmatig garen van pizza’s onder een zeer hoge temperatuur.

Voordelen:

 • Constant: Een pizzaoven maakt het mogelijk om op een constante hoge temperatuur te garen.
 • Stapelbaar: Pizzaovens kunnen doorgaans bovenop elkaar worden gezet, waardoor er eenvoudig meer pizza’s tegelijkertijd kunnen worden bereid.