Body Worlds

Aan het Damrak in het centrum van Amsterdam is misschien wel de meest opmerkelijke tentoonstelling van ons land te bezoeken: Body Worlds.

Deze voorstelling over het menselijk lichaam is uniek in de wereld. De reden hiervoor is dat er gebruikt gemaakt wordt van echte menselijke preparaten. Op deze manier krijgen alle bezoekers een uniek inkijkje in de mogelijkheden en de werking van ons lichaam. Realistischer dan dit zal het nooit worden!

Body Worlds Amsterdam

De tentoonstelling is permanent gevestigd in Amsterdam en bestaat uit een serie tentoonstellingen welke ons meer leren over de mogelijkheden en onmogelijkheden van ons lichaam. De huidige expositie laat de bezoekers zien op welke manier geluk van invloed is op ons lichaam. Iedereen voelt zich wel eens gelukkig, maar niemand weet precies wat voor effect dit heeft op ons lichaam. De expositie laat dit op een onovertroffen doeltreffende manier zien. Na een bezoek aan Body World zul je nooit meer op dezelfde manier naar je lichaam en dat van anderen kijken.

Stel je lichaam ter beschikking aan Body Worlds

Zoals eerder aangegeven is de tentoonstelling uniek in zijn soort door het gebruik van echte menselijke preparaten. De grote vraag hierbij is hoe de tentoonstelling aan deze lichamen komt. Body World is de enige tentoonstelling ter wereld die direct verbonden is aan een donorprogramma. Mensen kunnen zelf aangeven in hun donorcodicil of ze hun lichaam ter beschikking willen stellen aan doeleinden zoals Body Worlds. Op deze manier kunnen deze personen een bijdrage leveren aan de wetenschap en tegelijkertijd de educatie van hele grote groepen mensen.

Een bezoek aan Body Worlds is in de eerste plaats een bijzondere ervaring. De sfeer van de tentoonstelling is uniek in zijn soort. Dit alleen is al voldoende reden om eens een bezoekje te brengen aan Damrak 66, waar de tentoonstelling gevestigd is. Daarnaast is het een unieke mogelijkheid om op levensechte wijze kennis te maken met het lichaam en de werking hiervan. Veel kunnen we leren uit boeken en animaties, maar wat is er nu doeltreffender dan het zichtbaar te maken met echte lichamen.

Controversieel succes

Nog voordat de tentoonstelling zijn deuren had geopend werd er al veel gesproken over Body Worlds. Zo was er ook veel kritiek op de expositie, vanwege de vertoning van echte lichamen. Dit was controversieel en voor velen ook erg luguber. Inmiddels zijn we een aantal jaren later en is de tentoonstelling een doorslaand succes gebleken.

Wereldwijd hebben al ruim 40 miljoen bezoekers de expositie bezocht en de recensies en reacties zijn nagenoeg allen positief. De kritiek is verstomd en de absolute meerwaarde wordt ook door de critici inmiddels onderkend. Het is daarom een absolute aanrader om Body Worlds te bezoeken en op een unieke wijze kennis te maken met ons lichaam. De expositie is prachtig vormgegeven, waarbij voornamelijk het respect voor het menselijk lichaam direct zichtbaar wordt. Een perfecte combinatie van vermaak en educatie. Breng snel een bezoek en maak kennis met de ruim 200 preparaten die op u staan te wachten.

Toegankelijkheid Body Worlds

De tentoonstelling is over het algemeen goed toegankelijk voor minder validen. Wel heeft het pand meerdere verdiepingen waardoor gebruikt moet worden gemaakt van de lift. Door de ouderdom van het gebouw is de kelder, waarin een klein deel van de expositie is ondergebracht, helaas niet per lift bereikbaar.

Be the first to comment

Leave a Reply