Concertgebouw Amsterdam

Het Amsterdam Concertgebouw, ook wel bekend als het Koninklijk Concertgebouw, is een van Amsterdams belangrijkste trekpleisters. Het is gelegen aan de Van Baerlestraat in Amsterdam-Zuid, waar het in de periode 1883 – 1886 door de architect Adolf Leonard van Gendt is gebouwd.

Het concertgebouw lag destijds nog buiten de stadsgrenzen van Amsterdam, in een veenweidegebied, maar in 1896 werd het officieel een onderdeel de stad en daarmee de stedelijke cultuur. In 2013 heeft het gebouw, tijdens de viering van zijn 125-jarige bestaan, bovendien het predicaat ‘koninklijk’ gekregen, waarna het bekendstond als het Koninklijk Concertgebouw.

Inrichting Concertgebouw

Het Amsterdams Concertgebouw is gemodelleerd naar het Weense classicisme, wat aan het einde van de 19e eeuw erg populair was in Nederland – zie het Paleis op de Dam. De gevel van het concertgebouw heeft echter kenmerken van de neo-renaissance, waardoor het wat luxueuzer is gedecoreerd dan de rest van het complex. Het concertgebouw is het laatst gerestaureerd vanaf 1985 tot 1988, toen een nieuwe hoofdingang is aangebouwd met een moderne, glazen foyer.

Verschillende concertzalen

Er zijn vier verschillende concertzalen in het Amsterdams Concertgebouw, waarvan de Grote Zaal de voornaamste is. Deze ruimte is 44 meter lang, 28 meter breed, 18 meter hoog en biedt plaats aan bijna tweeduizend toeschouwers. De Grote Zaal wordt voornamelijk gebruikt voor werken uit de Late Romantiek, zoals Mahler, aangezien de akoestiek van de ruimte deze soort muziek het best tegemoet komt. Echter, ook moderne musici treden soms op in de Grote Zaal. Bekijk de plattegrond + stoelenplan van de Grote Zaal.

De Kleine Zaal

De Kleine Zaal bevindt zich achter de Grote Zaal. Het is een knusse, ovale ruimte van 20 bij 15 meter. De Kleine Zaal is, gezien zijn beperkte ruimte, vooral bedoeld voor kamermuziek en kleine privéconcerten. Niettemin kunnen ook hier bijna 450 mensen plaatsnemen. Bekijk de plattegrond + stoelenplan van de Kleine Zaal.

De Spiegelzaal

Op de begane grond, precies onder de Kleine Zaal, ligt de Spiegelzaal, die qua vorm en grootte ook vergelijkbaar is met zijn bovenbuur. De Spiegelzaal heeft zijn naam gekregen door de vele spiegels waarmee de deuren zijn uitgerust. Vroeger kon men via de Spiegelzaal de tuin achter het Concertgebouw bereiken, maar toen men de tuin in 1925 verkocht aan de gemeente van Amsterdam besloot men de ramen te vervangen door spiegels.

Vanwege zijn luxueuze uitstraling (kristallen kroonluchters en pilaren) wordt de Spiegelzaal veelal gebruikt voor de ontvangst van belangrijke gasten en in plaats van concerten fungeert de Spiegelzaal dus eerder als een gelagkamer.

Reputatie Concertgebouw

Het Amsterdams Concertgebouw is eigenlijk het muzikale centrum van Nederland, in ieder geval waar het klassieke muziek betreft. Jaarlijks worden er ongeveer 800 concerten georganiseerd, waar meer dan 850.000 bezoekers op afkomen. Het Nederlands Filharmonisch Concert heeft sinds 1953 bovendien een vaste serie aan optredens in de Grote Zaal.

Toch is het gebouw niet alleen bedoeld voor de wat oudere liefhebbers van klassieke muziek. In de 60’er en 70’er jaren werden hier bijvoorbeeld ook popconcerten gegeven door grote namen als Led Zeppelin, The Who, Pink Floyd en Paul McCartney, die het gebouw in zijn nummer ‘Rock Show’ zelfs vereeuwigde. Daarnaast probeert jongerenvereniging Entrée sinds het begin van de jaren 90’s het concertgebouw onder jonge muziekliefhebbers te promoten, een campagne die lijkt te slagen, want in 2006 ontving het Amsterdams Concertgebouw bijna 830.000 mensen – een record in de internationale muziekwereld!

Typen rolstoelen

Aangezien niet alle rolstoelplaatsen even geschikt zijn voor verschillende typen rolstoelen, raden wij u aan eerst telefonisch advies in te winnen bij de afdeling Verkoop: 0900 671 83 45 (€ 1 per gesprek). Houdt u er rekening mee dat rolstoelen of rollators niet in het gangpad kunnen blijven staan. De aanwezige suppoosten kunnen u uiteraard desgewenst assisteren.

Slechthorenden

In Het Concertgebouw hebben bezoekers met een gehoorbeperking de keuze uit verschillende systemen:

In de Grote Zaal kunt u gebruik maken van een radio-ontvanger met hoofdtelefoon of lus. De lus koppelt het geluid rechtstreeks met uw eigen hoorapparaat. U kunt op deze ontvanger, door middel van een mini-koptelefoonplugje, eventueel ook uw eigen apparatuur voor gehoorondersteuning aansluiten.

In de Kleine Zaal kunt u gebruik maken van een infrarood kinbeugelontvanger die het geluid via zenders opvangt. Daarnaast is ook hier een infraroodontvanger met lus beschikbaar.

Deze voorzieningen zijn te verkrijgen bij de garderobes van de Grote en de Kleine Zaal. Hier zijn ook testzenders geplaatst. Zo kunt u vóór u in de zaal plaatsneemt uw apparatuur optimaal instellen.

Hulphonden

Een officieel getrainde hulphond (zoals een blindengeleidehond) mag mee naar het concert. Wij stellen het op prijs als u uw komst van tevoren aankondigt via de Concertgebouwlijn: 0900 671 83 45 (€ 1 per gesprek). Het meenemen van huisdieren, waaronder honden, is in Het Concertgebouw niet toegestaan.

Beschermd vervoer

Connexxion biedt beschermd vervoer voor Amsterdammers van 75 jaar en ouder zonder lichamelijke beperking die liever niet meer met het gewone openbaar vervoer willen reizen. Belt u 0800 0643 (gratis) voor meer informatie.

Be the first to comment

Leave a Reply