De 9 straatjes

De 9 Straatjes

Breng je een bezoek aan Amsterdam, wandel dan ook zeker eens door de alom bekende negen straatjes. Of je nu houdt van winkelen, cultuur, ergens lekker wat eten of drinken, in deze straatjes is het allemaal mogelijk. De negen straatjes bevinden zich in de Amsterdamse grachtengordel. Eigenlijk net achter het Paleis op de Dam, tussen de Leidsegracht en de Raadhuisstraat. Het zijn dus zijstraatjes van de Keizersgracht, de Prinsengracht en de Herengracht. De namen van de straten zelf zijn : Reestraat, Hartenstraat, Gasthuismolensteeg, Berenstraat, Wolvenstraat, Oude Spiegelstraat, Runstraat, Huidenstraat en Wijde Heisteeg.

Geschiedenis van de Negen straatjes

Het is al aan de namen van de straatjes af te lezen dat er vroeger van alles heeft afgespeeld in de huizen en op de straten van deze wijk. De namen herinneren namelijk aan de ambachten die hier zo’n 400 jaar geleden werden uitgevoerd. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan het bewerken van berenhuiden en wolvenhuiden. De huizen stammen uit de eerste helft van de 17e eeuw en handel, ambacht en cultuur voerden toen de boventoon in deze omgeving. Het waren voornamelijk rijkere koopmansfamilies die in deze karakteristieke panden woonden en werkten. Men noemde die tijd dan ook niet voor niets de Gouden Eeuw en Amsterdam kende toen veel welvaart en voorspoed.

“De 9 straatjes”

Misschien denk je : waarom nu precies deze 9 straatjes, er zijn toch wel meer bijzondere straten in Amsterdam. Dit initiatief kwam in de jaren negentig bij de ondernemer Djoeke Wessing vandaan. Zij wilde in deze wijk van Amsterdam graag dezelfde naam en allure als bijvoorbeeld in de wijk de Jordaan. Op deze manier hoopte ze niet alleen meer samenwerking tussen de ondernemers voor elkaar te krijgen, maar bovenal ook meer toeristen naar het, tot dan toe redelijk onbekende gedeelte van Amsterdam, te krijgen. In november 1996 is uiteindelijk door haar de vereniging “De 9 straatjes” opgericht met een heel aantal winkeliers die in deze negen straatjes waren gevestigd. Weinig mensen waren blij met deze naam, maar omdat Djoeke Wessing het concept had bedacht, bleef deze naam toch behouden.

Authentieke winkels

Ben je op zoek naar iets bijzonders of iets origineels op het gebied van mode of cadeaus, dan slaag je vast en zeker in een van de leuke winkeltjes of boetiekjes in dit gedeelte van Amsterdam. Bij elkaar zijn hier meer dan 180 winkels en restaurantjes te vinden. Draag je graag iets anders dan jan en alleman, kijk dan eens rond in de Huidenstraat bij “Donna Fiera”. Ben je een fervent koper en liefhebber van tweedehands, kijk dan eens in de Wolvenstraat bij “Laura Dols”. Ben je helemaal weg van schoenen, breng dan zeker eens een bezoek aan “Antonia” in de Gasthuismolensteeg. En tussen het winkelen door geniet je van de prachtige gevels en de uitstraling van de monumentale panden. Wil je na afloop lekker wat eten of drinken, ook dan kun je prima slagen in de negen straatjes.

Be the first to comment

Leave a Reply