Even terug in de tijd op de Zaanse Schans

De Zaanse Schans

Molens, veenweidelandschappen, polders, klompen, kaasmaken. Het zijn allemaal typisch Hollandse dingen. Op de Zaanse Schans komen ze allemaal samen. Het is een van de mooiste stukjes Nederland, gelegen aan de rivier de Zaan en rijk aan cultuur en oer-Hollandse nijverheid. Het ligt vlakbij Amsterdam en is zeer goed te bereiken met openbaar vervoer, auto of fiets.

Wat er te beleven valt op de Zaanse Schans

Er is veel te beleven op de Zaanse Schans, zowel buiten als binnen. Buiten begeef je je tussen de unieke houtbouw-architectuur van de Zaanstreek. Alle gebouwen zijn van hout gemaakt en hebben een typische uitstraling.

Je kunt ook een wandeling maken door de polderachtige veenweidelandschappen of een boottochtje maken over de Zaan. Een van de dingen die je op zullen vallen, zijn de grote hoeveelheid molens. Zaanse Schans

Molens in de Nederlandse industrie

De Zaanstreek is het oudste industriegebied van West-Europa. Het kende zijn bloeiperiode in de achttiende en negentiende eeuw, de nasleep van de Gouden Eeuw. Het succes van de Zaanstreek was de uitvinding van de kruk-as, waardoor de horizontale windrichting op de wieken van de molen kon worden omgezet naar een verticale zaagbeweging. Veel van de toen ruim 600 molens werden hierop aangepast, waardoor Nederland een grote rol speelde in de scheepsbouw. Vandaag de dag zijn er nog zeker een tiental molens in dienst. Niet iedere molen werd echter alleen maar gebruikt voor hout zagen. Iedere molen heeft zijn eigen specialiteit, zoals hout zagen of meel, olie, specerijen en kleurstoffen malen. De meeste molens zijn ook van binnen te bezichtigen, waardoor je een duidelijk beeld krijgt van hoe belangrijk deze Nederlandse uitvinding was voor onze industrie.

Demonstraties van Hollandse ambachten

Niet alleen in de molen, maar ook op andere plekken kom je in aanraking met de rijke productgeschiedenis van de Zaanse Schans. Verspreid over het hele terrein kun je deskundige vakmensen vinden die zich bezig houden met oud-Hollandse ambachten. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan de Klompenmakerij, Kaasmakerij Catharina Hoeve of Zaans Gedaan, CacaoLab. De meeste demonstraties kun je gratis bijwonen.

Bezoek het Zaans Museum

Voor wie de daadwerkelijke beleving niet genoeg is, kan zich heerlijk vertoeven in een van de musea aan de Zaanse Schans. De tentoonstellingen geven je een nog beter beeld van de geschiedenis van de streek en het gehele productieproces van haar producten, bijvoorbeeld het bakkerijmuseum In de Gecroonde Duyvekater. In het Zaans Museum & Verkade Paviljoen treed je binnen in het lekkerste museum van Nederland. Bij Museumwinkel Albert Heijn maak je kennis met de geschiedenis van Nederlands grootste supermarktketen. Als je even iets anders wil dan de industriële en voedselthema’s ben je van harte welkom in Museum Zaanse Tijd, het Museum van het Nederlands Uurwerk.

Bijkomen in de horeca

Wanneer je even wilt bijkomen van je ontdekkingstocht door de Zaanse Schans, kun je terecht bij het ruime aanbod van horecagelegenheden. Naast de cafeetjes waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje, kun je er ook voor kiezen om een van de restaurants te bezoeken. Je kunt lekker Hollands pannenkoeken eten bij de Kraai, of van een heerlijke maaltijd genieten in De Hoop op d’Swarte Walvis. Voor wie één dag niet genoeg is, kan overnachten in Heerlijck Slaapen.

Openingstijden

Het gebied de Zaanse Schans kun je de hele dag door bezoeken. De meeste bezoekmogelijkheden, zoals molens en musea, zijn in het hoogseizoen van 10:00 tot 17:00 geopend. De openingstijden van de molens kunnen verschillen, aangezien deze afhankelijk zijn van de inzet van vrijwilligers. Bereid je daarom goed voor en zoek van tevoren de exacte tijden op.

Bereikbaarheid Schans

De Zaanse Schans is goed te bereiken met de bus. Vanaf Amsterdam Centraal Station vertrekt ieder kwartier bus 391 richting Zaanse Schans. De reis duurt ongeveer veertig minuten, en je stapt middenin de Schans uit. Je kunt er ook voor kiezen om de trein te nemen. In zeventien minuten brengt de trein je van Amsterdam Centraal Station naar station Koog-Zaandijk. Vanaf daar moet je nog ongeveer een kwartier lopen naar de Zaanse Schans. Van 1 april tot 1 oktober kun je in plaats van lopen ook gaan met een fietstaxi.

Met de auto kun je het beste rijden naar Schansend 7 in Zaandam. Daar vind je een parkeerplaats vlakbij de Zaanse Schans. De parkeerkosten zijn €9,- voor een dagkaart.

Om nog maar een typisch Hollands gebruik aan te halen, kun je ook op de fiets komen. De Zaanse Schans is goed bereikbaar, en bovendien biedt een fiets een goede manier om de Schans te verkennen. Er loopt een doorgaand fietspad met op regelmatige afstand fietsenrekken zodat je jouw bezoek gemakkelijk te voet kan vervolgen. Je kunt ook een fietstaxi bestellen om je door de Zaanse Schans te laten rondleiden.

Indien je in het bezit bent van je eigen boot, kun je gebruik maken van de openbare steigers bij de Zaanse Schans. Deze vallen onder de gemeente Zaanstad. Hiervoor moet je wel eerst contact opnemen met het havenkantoor.

Be the first to comment

Leave a Reply