EYE Filmmuseum

EYE Filmmuseum

in de volksmond ook wel bekend als het Amsterdam Eye, is het Nederlandse centrum van de cinematografie. Gelegen aan de noordoever van de IJ, tegenover het Centraal Station, in Amsterdam-Noord vormt het instituut een van de meest toonaangevende instellingen op het gebied van film.

Het karakteristieke gebouw, in de vorm vergelijkbaar met het Sydney Opera House, is ontworpen door twee Oostenrijkse architecten en in 2012 voor het eerst in gebruik genomen. Sindsdien functioneert het als een verzamelplaats voor de Nederlandse filmgeschiedenis. Het gebouw bevat filmzalen, restaurants, winkels en wordt ook gebruikt voor educatieve activiteiten, waarin leerlingen kennismaken met de vele verschillende stromingen uit de internationale filmgeschiedenis.

Collectie Amsterdam Eye

De doelstelling van het Amsterdam Eye is het Nederlandse en internationale filmerfgoed te waarborgen voor toekomstige generaties. Met het oog op deze ambitie zijn in 2010 vier verschillende Nederlandse instellingen gefuseerd om het EYE Film Instituut Nederland op te richten, waarmee men het publiek beter hoopte te bereiken.

Er zijn dan ook regelmatig themavoorstellingen en andere evenementen die bezoekers introduceren in de grotere wereld van de filmgeschiedenis, waarbij bijvoorbeeld ook relatief onbekende genres als de stomme film de revue passeren.

Het Amsterdam Eye bezit meer dan 46.000 films, 500.000 foto’s en 45.500 affiches, alsook talloze andere filmgerelateerde objecten. Voor wie de geschiedenis van de film aan den lijve wil ervaren is het Amsterdam Eye dan ook de aangewezen plek om te bezoeken.

Be the first to comment

Leave a Reply