Het Diamant museum

In Amsterdam vind je talloze musea die vertellen over de geschiedenis van deze sprankelende hoofdstad. Recht tegenover het Rijksmuseum vind je een voorbeeld van zo’n juweeltje; Het Diamantmuseum. In dit museum kom je alles te weten over het ontstaan van diamanten, over de handel in deze fonkelende stenen en zie je echte diamantslijpers en goudsmeden aan het werk.

Een bezoek aan het Diamantmuseum

Amsterdam werd bijna 400 jaar lang de diamantstad genoemd. In onze hoofdstad werden diamanten geslepen en verhandeld en was diamantenhandel een belangrijke bron van inkomsten.

Het Diamantmuseum is een initiatief van Coster Diamonds BV. In 2007 opende dit museum voor het eerst zijn deuren voor belangstellenden. Het museum neemt je mee op een reis 200 kilometer onder de aardbodem. Hier worden namelijk gedurende miljarden jaren koolstofatomen gevormd tot ruwe diamanten.

Tijdens deze reis vertellen experts zoals diamantslijpers alles over het proces van ruwe steen tot fonkelende diamant. Een goudsmit helpt de diamantslijper om deze kostbare stenen om te toveren in prachtige sieraden. In het Diamantmuseum kun je bijzondere en beroemde stenen bewonderen zoals de Rembrandt diamant, de Apenschedel en de Katana en tuur je door een microscoop naar ’s werelds kleinst geslepen diamant. Een bezoek aan het Diamantmuseum kan iedere keer weer anders zijn. Naast de reguliere collectie vinden er wisseltentoonstellingen plaats die te maken hebben met de diamant.

Workshops in het Diamantmuseum

In het Diamantmuseum is het mogelijk om deel te nemen aan een echte diamantcursus. Deelnemers aan deze workshop worden meegenomen voor een kijkje achter de schermen van Coster Diamonds en het Diamantmuseum om alles te weten te komen over diamanten. Na de tour leert een professionele diamantslijper de basisprincipes van zijn ambacht. Als je goed hebt opgelet krijg je van het museum een diamant om zelf te slijpen en polijsten. De workshops is met 475 euro zeker niet goedkoop, maar je krijgt voor dat geld wel je eigen diamant met certificaat van echtheid mee naar huis.

Na een bezoek aan het museum kun je in de koffiecorner terecht voor een kleine versnapering en kun je souvenirs kopen in de museumwinkel.

Be the first to comment

Leave a Reply