Het prachtige en veelzijdige Flevopark

Flevopark

Flevopark is een van de meest bijzondere parken die in Amsterdam te vinden is. Dit stadspark is er namelijk eentje met een zeer rijke natuur. De biodiversiteit is zeer hoog en er zijn een hoop beschermde diersoorten te vinden in dit prachtige park in Amsterdam-Oost. Maar het Flevopark biedt veel meer, er zijn een hoop leuk activiteiten te doen en je kunt vrienden worden met het park.

Flevopark geschiedenis

Eerst even terug naar de tweede helft van de 19e eeuw. Toen waren en al plannen om een park in Amsterdam-Oost aan te leggen. Helaas legde deze plannen het af tegen de aanleg van het Oosterpark. In 1908 kwamen de eerste concrete plannen voor de aanleg van het Flevopark. Natuurkenner Jac. P. Thijsse zette zich hiervoor in, met resultaat. Vanaf 1914 ging de gemeente ermee aan de slag, in 1921 kwam er geld vrij en werd er begonnen met het klaarmaken van de grond. Architect E.M. Mandersloot maakte het ontwerp voor het Flevopark. Hij zag de behoefte van een grote speelweiden en een haventje voor de opgroeiende jeugd in de Indische buurt.

De aanleg van het Flevopark

In 1928 was het plan en de grond klaar en konden ze beginnen met de aanleg van het Flevopark. Met 60.840 m2 beplanting, 145.240 m2 gazon en 22.500 m2 verharde wegen werd het groots aangepakt. En uiteindelijk op 20 september 1931 werd het eerste gedeelte geopend van het toen nog Zuiderzeepark. Later werd het park omgedoopt tot Flevopark door wethouder Publieke Werken De Miranda in aanwezigheid van de architect. Eind jaren 30 was het park helemaal af.

Pronkstuk

De belangrijkste entree van het park, bij het Java Plantsoen, heeft een prachtig hekkepoort gekregen. Deze poort stond overigens eerst voor de Muiderpoort bij Artis. Deze was ooit weggehaald omdat er een weg werd aangelegd om Muiderpoort. Chef tekenaar van stadsontwikkeling Jan Trouw wist dit en wist ook waar deze poort nog lag, namelijk in de tuin van het Tropeninstituut.

Het Flevopark van nu

Er is veel te doen in het Flevopark, zo is er een speeltuin en kun je tennissen en watersporten beoefenen. Maar er is ook een openluchtzwembad en grote grasvelden waar je mag bbq-en (op aangegeven plekken). Natuurlijk zijn er ook heerlijke hardlooproutes, kun je genieten van een drankje op het terras en worden er diverse activiteiten georganiseerd.

Voor alle informatie over het Flevopark kun je ze gewoon op Facebook volgen, hier worden ook alle activiteiten neergezet. Klik hier om op de Facebook pagina van het Flevopark te komen.

Sla het Flevopark niet over

Als je in Amsterdam-Oost woont of je bent een dagje in Amsterdam, sla dan zeker dit veelzijdige en prachtige park niet over. Geniet van de prachtige natuur en de leuke activiteiten die het Flevopark biedt.

Bereikbaarheid Flevopark

Neem tram 14 richting Flevopark en stap uit op Insulindeweg. Vanaf daar is het nog maar een paar minuutjes lopen naar het park. Je kunt ook bus 22 pakken richting Indische buurt en uitstappen op het Javaplein. Parkeren kan bij het Flevobadpark, hier zijn alleen niet heel veel plaatsen beschikbaar.

Be the first to comment

Leave a Reply