Het Vondelpark stadspark van Amsterdam

Vondelpark in Amsterdam

Het Vondelpark, wie heeft er niet van gehoord? Het is een van de meest bekende en een van de grootste parken van Amsterdam. Het park heeft echter niet altijd de naam Vondelpark gedragen. In de eerste instantie kreeg het de naam: het Nieuwe Park. In 1867 werd er een standbeeld in het park geplaatst van schrijver Joost van den Vondel. Hierna werd het al snel het Vondelpark genoemd.

Sinds 1996 is het park een Rijksmonument. Jaarlijks bezoeken gemiddeld zo’n tien miljoen mensen het Vondelpark! Deze bestaan natuurlijk niet alleen uit toeristen van over de hele wereld, maar ook zeker uit de plaatselijke bevolking.

Wat maakt het Vondelpark zo bijzonder?

Ten eerste is de ligging van het park bijzonder, want het ligt heel centraal in het drukke Amsterdam. Tussen het bekende Museumplein en Leidseplein. In het park zijn o.a. een aantal vijvers aanwezig die omringd zijn door verschillende soorten bomen, planten en ligvelden. Op deze velden kan je prima picknicken of barbecueën.

Ook wanneer je na een dag shoppen op de Albert Cuypmarkt of in het drukke stadscentrum even heerlijk tot rust wilt komen, is het Vondelpark ook een ideale plek om te ontspannen.

Dit houdt echter niet in dat het Vondelpark alleen maar een rustige plek is om je af en toe terug te trekken. Integendeel! Er is juist ontzettend veel te doen.

In het park is o.a. een openluchttheater aanwezig. Hier zijn voornamelijk in de zomermaanden gratis voorstellingen, die je kan gaan bezichtigen. Ook zijn er verschillende horecagelegenheden in het park, waar je prima kunt vertoeven voor een hapje en drankje.

Hardlopen in het Vondelpark

Ook voor sportieve activiteiten kan je in het park terecht! Het is dan ook een gewilde plek voor hardlopers en rolschaatsers. Mocht jij je hier aan willen wagen, dan is dat mogelijk, want skateverhuur is in de buurt van het park.

Verbaas je trouwens niet, wanneer je tijdens het skaten groene parkieten voorbij ziet vliegen, want deze zijn overal in het park aanwezig. Niemand weet precies hoe deze daar gekomen zijn, maar het is in ieder geval een bijzondere verschijning.

Waar het park ook bekend om staat, is om zijn jaarlijks hardloopevenement. Dit evenement wordt dan ook de Vondelloop genoemd. Deze vindt altijd plaats in januari.

Is het Vondelpark ook kindvriendelijk?
Dat is het zeker. Ook voor de allerkleinsten zijn er verschillende faciliteiten aanwezig. Denk hierbij aan speeltuinen en klimtoestellen.

Hoe kom ik in het Vondelpark?

Er zijn verschillende manieren om in het Vondelpark te komen. Een aanrader is om een bus of tram te nemen richting het Leidseplein, want deze stoppen in de buurt van de hoofdingang van het Vondelpark.

Ook zijn er mogelijkheden om te parkeren in de buurt van het park, maar deze plekken zijn vaak minimaal. Gelukkig zijn er ook parkeergarages in de buurt. Deze bevinden zich op de volgende adressen:

Parkeergarage Museumplein:
Van Baerlestraat 33B
1071 AP Amsterdam

Parkeergarage Byzantium:
Tesselschadestraat 1-G
1054 ET Amsterdam

Be the first to comment

Leave a Reply