Micropia

Micropia

Micropia werd op 30 september 2014 geopend door Koningin Maxima in Artis. De onzichtbare wereld van het micro-organisme is voor het eerst zichtbaar gemaakt in Micropia. Het kleinste leven op aarde kunnen we gaan waarnemen in dit nieuwe museum dat gevestigd is binnen Artis Amsterdam.

Micropia toont het onzichtbare leven

In Micropia kun je alles zien en leren over de verschillende micro-organismen. Er zijn bijvoorbeeld microben die kunnen leven onder de meest barre omstandigheden. Wanneer je een bodyscan zou laten maken leer je welke microben zich in en op je lichaam bevinden. Wanneer je dat weet ga je anders naar je zelf en de wereld kijken.

Met welke microben hebben we dagelijks te maken?

  • Mobiele telefoon Op een mobiele telefoon zitten zo’n 4000 bacteriën per vierkante centimeter. Er zitten meer bacteriën op een telefoon dan op de toiletbril. Bacteriën houden van warmte en vocht dus je mond komt met heel veel microben in contact.
  • Bacteriën lozen op het toilet Iedereen produceert ongeveer 350 gram poep per dag. De helft daarvan zijn darmbacteriën. Sommigen daarvan kunnen voor vervelende problemen zorgen. clostridium difficile kan zorgen voor een vervelende diarree en koorts.
  • Zweet Elke dag zweten we een halve tot een liter zweet uit. staphylococcus bacterie zetten het zweet om in een stof met de karakteristieke zweetgeur. Als je doucht verdwijnen deze microben door het doucheputje.
  • Beschermende bacteriën Op je huid leven miljoenen bacteriën die een beschermende functie voor je lijf hebben. Als er te veel zeep gebruikt wordt gaan deze microben dood en is het beschermende laagje verdwenen. Het is dus niet verstandig om veel onder de douche te gaan. Zeep en water doden de goeie bacteriën.
  • Microbenontbijtje Ontbijt je graag met yoghurt of een boterham met kaas? Yoghurt en kaas zijn niet te maken zonder melkzuurbacteriën. In brood zit gist wat ook weer ontzettend veel micro-organismen bevat.
  • Schoonmaken De tafel of aanrecht even schoonmaken doe je met een vaatdoekje. Nou ja, schoonmaken…Zo’n doekje bevat al snel 3.2 miljoen bacteriën! Het heeft eigenlijk totaal geen zin om met zo’n doekje de tafel of aanrecht te reinigen. Studenten maken het helemaal bont die gebruiken vaatdoekjes met bijna 8 miljoen bacteriën.
  • Tandpasta Tandpasta bestaat voor een groot gedeelte uit micro-organismen die gewonnen worden van de skeletjes van piepkleine algen. Deze diatomeeeën hebben een schurende werking. Dit helpt de tandplak te verwijderen.
  • Knuffel en een kus Je weerstand gaat omhoog door veel te knuffelen en te kussen. Ook met je huisdier. De extra bacteriën die je daarmee binnen krijgt geven je een hogere bacteriediversiteit en daarmee bescherm je jezelf tegen andere schadelijkere bacteriën.

Museum Micropia

Het museum is zeker een bezoekje waard als je interesse hebt in deze materie van micro-organismen. De wondere wereld van de microben is op een fantastische manier waar te nemen in Micropia. Men probeert in dit museum een breed publiek te bereiken door op een simpele en interesante manier de werking van de microben uit te leggen. Het museum is te bezoeken vanaf een minimum leeftijd van 8 jaar. Bekijk de website voor meer informatie.

Be the first to comment

Leave a Reply