Noorderkerk

Noorderkerk

De architect Hendrick de Keyser, welke leefde van 1565-1621, heeft de Noorderkerk ontworpen. De kerk is gebouwd tussen 1620 en 1623 tijdens een grote stadsuitbreiding. Toen de architect in 1621 overleed, hebben zijn zoon Pieter en nog een aantal andere timmerlieden het werk voltooid. Daarbij kregen ze veel steun van het stadsbestuur van Amsterdam.

De kerk Noorderkerk is voornamelijk gebouwd met als doel om de bevolking van de Westelijke Grachtengordel en de Jordaan te voorzien van een protestantse kerk. De mensen uit de Jordaan vonden de Westerkerk te ver weg en wilden graag een kerkgebouw in hun eigen wijk.

Stijl Noorderkerk

Heel bijzonder aan het ontwerp dat Hendrick de Keyser van dit kerkgebouw maakte, was het grondplan. De Noorderkerk is namelijk de eerste kerk die gebouwd is volgens het grondplan van een Grieks – of Andreaskruis. Dit houdt in dat de armen van het kruis precies even lang zijn. Op deze manier kon de kerk rondom de preekstoel worden gebouwd met de Bijbel als middelpunt. Dit was in die tijd erg belangrijk voor de protestanten.

Er zijn vandaag nog een heel aantal originele elementen terug te vinden in het kerkgebouw. Zo is er nog de bepleistering van de muren uit de zeventiende eeuw, de marmeren sokkel van de preekstoel en het donkere eikenhout dat te zien is in een heel aantal kerkbanken. De vloer van de Noorderkerk is ook belangrijk om nog even te noemen, omdat deze vloer tot op de dag van vandaag een compleet gaaf grafzerkenveld is. Onder elke zerk liggen waarschijnlijk wel zo’n vijf mensen begraven.

Restauratie

Mede omdat de kerk in zo’n korte tijd gebouwd is, waren er later nog regelmatig restauraties nodig. De laatste grondige restauratie vond plaats tussen 1993 en 1998. De verwarmingsinstallatie is toen bijvoorbeeld onder handen genomen en men heeft o.a. de bijruimtes opgeknapt. Deze restauratie is voor het grootste gedeelte bekostigd door de gemeente Amsterdam en het rijk. Voorwaarde was wel dat de kerk voortaan ook beschikbaar gesteld zou worden voor allerlei culturele activiteiten. Zo worden er bijvoorbeeld regelmatig concerten gehouden in de Noorderkerk.

Van oorsprong werd de kerk verlicht door middel van koperen kaarsenkronen. In 1827 is men overgegaan op olielampen. In 1849 werden deze vervangen door de aanleg van gasverlichting. Later is men in de kerk overgegaan op elektrische verlichting, maar de oorspronkelijke gaskraantjes zijn nog altijd zichtbaar aanwezig.

De orgel van de Noorderkerk

In de negentiende eeuw ontwierp de bekende orgelbouwer H.Knipscheer een orgel voor de Noorderkerk. Dit orgel is het grootste dat door de gebroeders Knipscheer is gebouwd. Vrij uniek is dat het orgel centraal is opgesteld en zo heel mooi in het interieur past. Het orgel hangt half tegenover de preekstoel.In 1849 is het orgel in gebruik genomen. Een leuk detail is dat de blinde organist van de Oude kerk het orgel als eerste mocht bespelen.

Toren

De Noorderkerk is voorzien van een kleine vieringstoren welke is gebouwd door de stadstimmerman Hendrik Jacobz Staets en de stadsmetselaar van die tijd, Cornelis Danckerts.

Be the first to comment

Leave a Reply