Rembrandthuis

Rembrandthuis

Aan de Jodenbreestraat 4 in Amsterdam vinden we het voormalige woonhuis van de bekende kunstschilder Rembrandt van Rijn. Tegenwoordig is dit huis een museum dat heringericht is met meubels en kunstvoorwerpen uit de tijd van Rembrandt.

Daarnaast worden hier regelmatig gratis workshops aangeboden waarbij u zelf etsen kunt maken en deze zelfs ook kunt laten afdrukken. De etsencollectie van Rembrandt zelf is bijna volledig aanwezig in het museum. In de nieuw aangebouwde museumvleugel zijn tenslotte nog regelmatig exposities met werk van voorgangers en tijdgenoten van Rembrandt en daarnaast ook hedendaagse tekenkunst.

Geschiedenis Rembrandthuis

Rembrandt woonde zelf van 1639 tot 1658 in het huis. Daarvoor bestond het huis echter ook al jaren, want het is gebouwd in 1606. Het was een fors woonhuis met een trapgevel en twee verdiepingen. Tijdens een verbouwing in 1627 kreeg de woning een extra verdieping en een extra voorgevel met een driehoekig fronton. Dit soort gevel was voor die tijd al hoogstmodern. In 1639 kocht Rembrandt deze woning voor dertienduizend gulden. Voor die tijd was dat uiteraard een heel bedrag dat de schilder dan ook niet in een keer op tafel kon leggen. In ditzelfde jaar kreeg hij ook de prestigieuze opdracht voor het maken van de Nachtwacht. Uiteindelijk moest het huis als gevolg van financiële problemen toch worden verkocht. In de eeuwen daarna is de woning bewoond door diverse gezinnen en ook nog een aantal keren verbouwd.

Stichting Rembrandthuis

Na de diverse verbouwingen verkeerde de woning helaas in slechte staat. Waarschijnlijk omdat het zo’n bekende en beroemde bewoner had gehad, wilde men het huis liever niet slopen. In 1906 vond de Rembrandt-tentoonstelling plaats en kwam er ook aandacht voor de voormalige bewoner van het pand. De gemeente Amsterdam kocht de woning aan en droeg het een jaar later over aan de stichting Het Rembrandthuis. Deze stichting wilde het huis zoveel mogelijk terugbrengen in oorspronkelijke staat en het pand werd dan ook grondig gerestaureerd. Dit alles werd afgerond in 1911, waarna op 10 juni van datzelfde jaar het museum werd geopend door koningin Wilhelmina.

Het Rembrandthuis nu

In de beginjaren van het museum breidde de collectie van kunststukken zich gestadig uit door schenkingen en nieuwe aankopen. In de jaren negentig werd het naastgelegen pand bijgekocht, waardoor het museum kon worden uitgebreid. Deze nieuwe vleugel is in 1998 geopend. Hier vinden doorlopend wisselende tentoonstellingen plaats terwijl men in het oude pand een goede indruk krijgt van de woning zoals deze eruit zag in de tijd van Rembrandt.

Be the first to comment

Leave a Reply