Schreierstoren

De oudste toren van Amsterdam is de Schreierstoren. Het is gelegen in hartje Amsterdam, valkbij het Centraal Station aan de Prins Hendrikkade. Binnen dit middeleeuwse bouwwerk kun je een ontspannende pitstop nemen in het restaurant. Of je nu alleen een drankje wilt hebben, of een volledige maaltijd, in het VOC-café de Schreierstoren kun je terecht. Je kunt er ook een ruimte huren voor bijvoorbeeld een receptie of bruiloft.

De geschiedenis van de Schreierstoren

De Schreierstoren werd gebouwd in 1487 als onderdeel van de stadmuur van Amsterdam. Het is een verdedigingstoren, en de enige die bewaard is gebleven. Oorspronkelijk heette de toren de Schrayershoucktoren, wat ‘scherpe hoek toren’ betekent. De toren stond vroeger namelijk op de plek waar de stadsmuur een scherpe hoek maakte. Later is de naam verbasterd dankzij het werkwoord ‘schreien’ ofwel huilen. In de tijd van de VOC beklommen vrouwen deze toren om zo afscheid te nemen van hun man en zonen. Aangezien de kans groot was dat ze hen niet meer terug zouden zien, stonden ze bij het zwaaien te huilen.

Gedenkstenen Schreierstoren

Aan de buitenkant van de toren zijn door de eeuwen heen enkele gedenkstenen geplaatst. Op een steen uit 1595 is een huilende vrouw afgebeeld, wat een niet een verwijzing is naar de schreiende vrouwen, maar naar de erbarmelijke toestand van Amsterdam in die tijd. Een ander voorbeeld is een steen ere van Henry Hudson. Hij vertrok in 1609 met zijn schip ‘De Halve Maen’ naar de Nieuwe Wereld, en stichtte daar Nieuw Amsterdam (New York). Gedenksteen

De Schreierstoren in de twintigste eeuw

Toen de toren geen verdedigende functie meer had, is het nog een tijd gebruikt als havenkantoor. In 1960 kwam de toren leeg te staan, wat de gelegenheid bood om het in 1966 te restaureren. Sindsdien in het in gebruik genomen als horecagelegenheid. Het staat sindsdien bekend als het VOC-café de Schreierstoren, en heeft de ruimtes ingericht in verschillende sferen. Hierdoor is de locatie voor meerdere activiteiten geschikt.

Boottochten

Bij het benedenterras van de Scheierstoren is er ruimte en mogelijkheid voor boten om af te meren. Vanaf de toren kun je gebruik maken van verschillende soorten boottochten. Je kunt jouw bezoek aan de Schreierstoren daardoor goed combineren met een tochtje door de Amsterdamse grachten.

Be the first to comment

Leave a Reply