Science Center NEMO

Science Center NEMO

Men laat perfect zien hoe Nederland 100 jaar geleden tegen de toekomst aankeek. Met een rotsvast vertrouwen en geloof in de vooruitgang tot de ideale zoektocht naar duurzaamheid en milieuvriendelijkheid neemt Science Center NEMO je op weg naar de wereld hoe die vandaag geworden is. Zoekwoorden van het museum zijn: zoektocht, verduurzaming en innovatie. Welkom in de wereld van Science center Nemo.

1923 het begin van een nieuw tijdperk in Amsterdam

In 1923 werd het voormalige museum van den Arbeid opgericht door de bekende Nederlandse schilder Herman Heijenbrock. Enkele jaren nadien veranderde het museum in Nederlands instituut voor Nijverheid en techniek. De voorgangers van Nemo waren destijds op de Rozengracht in de Tolstraat.

Het museum begon pas echt te draaien na de wederopbouw van de Tweede Oorlog in 1945. De industrie werd gezien als de motor van de economische groei en daar heeft de directeur W. Heldoorn een mooie rol in meegespeeld. Hij gaf het museum een andere naam: Nederlands Instituut voor Nijverheid en Techniek. Men wilde door deze naamsverandering kinderen enthousiast maken voor de technische beroepen omdat die juist in opmars waren. Er was zoveel vraag naar dit en men kon het destijds moeilijk bijhouden.

De permanente tentoonstellingen hangen vol met foto’s producten, schema’s en modellen die destijds gebruikt werden. In 1945 liet het museum films vertonen wat de beroepen inhielden en nodigden men de ouders uit over de studiekeuze van hun kinderen.

Tussen 1970 en 1983

In het begin van de jaren 70 begon het geloof in de vooruitgang een beetje af te nemen. De maatschappij had veel kritiek en daarom verplaatste het museum zich naar neutraler terrein. In plaats van een steunpilaar te zijn in het kiezen van gepaste vakken focuste zich nu op de aanvulling en bood men zelf onderwijs aan. Men kon er onder andere natuurkunde, techniek, chemie en computers leren.

Eind jaren 70 toen de computer zijn intrede deed liet men kinderen op een erg speelse manier kennis maken met de toekomst van de wereld. Men had niet alleen nog oog voor de techniek in de bouw, maar men richtte zich meer en meer op het gebruik van computers.

1988 ontstaan van het Science center NEMO

In 1988 toen een nieuwe directeur werd aangesteld, Joost Douma zette hij een nieuwe koers uit voor het Science center. De organisatie begon met het werven van allerlei fondsen en projecten. Dankzij deze fondsen kon in 1997 een NewMetropolis openen in het huidige groene gebouw van de Oosterdok bovenop de IJtunnel. Met behulp van het nieuwe museum wilde men bezoekers van alle leeftijden kennis laten maken met nieuwe vaardigheden en toekomstplannen die nog niet gerealiseerd zijn.

Bezoek Science center Amsterdam

Een bezoek aan het Science center Nemo kost je een kleine €15.00 per persoon voor een hele dag. Er zijn verschillende soorten passen waar je kortingen mee krijgt. Een stadspas van Amsterdam, CJP pas en een studentenkaart kun je laten zien en dan hoef je maar €7,50 te betalen. Als je een I Amsterdam City of een Museumkaart hebt van de stad Amsterdam, dan kun je gratis het museum bezoeken, kinderen onder de 3 jaar en begeleiders van mindervaliden kunnen eveneens gratis naar binnen. Het is mogelijk je tickets online te kopen, deze blijft één jaar na uitgifte geldig.

Bereikbaarheid Science center Nemo

Het museum is zeer goed te bereiken met het openbaar vervoer of te voet. Vanaf het Centraal station in Amsterdam kun je het opvallende kopergroene gebouw al zien liggen.

Ga van het Centraal Station links en volg de borden “Route Oosterdok”. Na een kleine 15 minuten wandelen, kom je aan het museum. Ook fietsers moeten deze route volgen om tot het museum te komen. Als je de bus neemt, neem je bus 22 of 48 en stap uit bij de halte “Kadijksplein”. Nu hoef je enkel het plein over te steken en de straat links af te slaan.

Als je met de auto naar het museum komt, parkeer je de auto het beste in de parkeergelegenheid aan het Oosterdok. Bij een bezoek een Science Center NEMO parkeer je hier met korting.

Be the first to comment

Leave a Reply