Torture Museum

Torture museum Amsterdam

Amsterdam staat bekend om zijn gezellige winkelstraten, drukbezochte terrasjes en prachtige kanalen. Daarnaast vind je hier ook talloze musea die graag pronken met de rijke geschiedenis van deze mooie hoofdstad. Toch is er één museum die een duistere zijde van de Amsterdamse geschiedenis belicht. Het Torture Museum is een educatief museum die verteld over de verschillende martelwerktuigen die hier tot 1795 nog werden gebruikt om mensen te straffen.

Ontdek de harde waarheid in het Torture Museum

In de middeleeuwen, maar ook nog ver daarvoor, schuwde men het uitdelen van de doodstraf niet. Veroordeelden werden en public opgehangen, onthoofd of verbrand. In Amsterdam waren destijds meerdere plaatsen waar regelmatig executies werden uitgevoerd. De Dam en het Galgenveld waren twee van die plaatsen. Een galgenveld was het veld waar men (opnieuw) werd opgehangen en achter werd gelaten tot de dood volgde.

De veroordeelden werden wreed gestraft voor hun daden en iedereen die dat wilde mocht mee kijken. Een dief kreeg bijvoorbeeld de duimschroef, een vrouw die werd verdacht van vreemdgaan werd aan de schandpaal genageld en een verrader werd onthoofd door een guillotine. Voor de straffen werd er speciaal een schavot gebouwd. Het schavot diende als podium, zodat een groot publiek kon meekijken hoe de veroordeelde werd gestraft.

Kijkje in het Torture Museum

Het Torture Museum heeft de hand weten te leggen op verschillende echte martelwerktuigen. Naast originele apparaten zijn er ook diverse replica’s te vinden, die goed laten zien hoe het straffen er vroeger aan toe ging.

Het museum is ingedeeld in kleine kamers waar één of twee martelwerktuigen uitgestald zijn. Aan de hand van tekeningen, schilderijen en beschrijvingen uit oude boeken wordt uitgelegd hoe het apparaat werd gebruikt. De sobere belichting, de naargeestige muziek op de achtergrond en de theatrale opstellingen zorgen voor een onmiskenbare Torture Museum beleving.

Het museum is niet groot, maar laat wel een behoorlijke indruk achter bij bezoekers. Kinderen mogen ook bij dit museum naar binnen en alhoewel het museum erg leerzaam kan zijn is het voor de kleine tere zieltjes nog geen aanrader. Het museum biedt educatieve programma’s en rondleidingen aan geïnteresseerden.

Be the first to comment

Leave a Reply