Van Gogh Museum

Van Gogh Museum

Het van Gogh museum in Amsterdam is absoluut een bezoekje waard. Niet alleen zijn er prachtige werken vervaardigd door de Nederlandse schilder Vincent van Gogh te bewonderen; ook worden er vele activiteiten georganiseerd voor alle leeftijden. Een bezoek aan het van Gogh museum is zowel een leerzame als plezierige en avontuurlijke ervaring voor jong en oud.

Van Gogh collectie

In het van Gogh museum in Amsterdam bevindt zich de grootste collectie van Gogh werken ter wereld. Naast de meer dan 200 schilderijen en 500 tekeningen bevat de collectie ook honderden door Vincent geschreven brieven (waarvan de meeste gericht aan zijn broer Theo) . Het grootste deel van de collectie in het van Gogh museum is door de familie van van Gogh in 1962 overgedragen aan de van Gogh stichting. De collectie was te bewonderen in het Stedelijk museum totdat deze in 1973 verplaatst werd naar een eigen gebouw: Het van Gogh museum.

In het van Gogh museum zijn ook werken te vinden van schilders die met van Gogh samenwerkten of door hem geïnspireerd werden zoals Gauguin, Monet en Picasso. Enkele bekende werken die bij de collectie van het van Gogh museum horen zijn: De aardappeleters (1885), Zonnebloemen (1889) en Het gele huis (1888).

Over Vincent van Gogh

Vincent van Gogh werd geboren in 1853 in Zundert, een dorpje in Brabant. Met zijn familie maakte hij vele wandelingen, waardoor hij op jonge leeftijd al een liefde voor de natuur ontwikkelde. Deze liefde voor de natuur zal hem later inspireren tot het produceren van veel van zijn werken. Vincent stopte op jonge leeftijd om onbekende redenen met zijn opleiding en werkte vanaf zijn 16e onder andere als bediende in een kunsthandel, schoolmeester en boekverkoper.

Rond zijn 27e besloot Vincent van Gogh kunstenaar te worden. Aanvankelijk tekende en schilderde hij vooral erg donkere werken. Toen hij in 1986 naar Parijs vertrok ging hij, dankzij de inspiratie van schilders als Henri de Toulouse-Lautrec en Emile Bernard, lichtere tinten en fellere kleuren gebruiken. Ook ontwikkelde hij een eigen stijl. Het ging steeds beter met Vincent’s carrière, maar zijn geestelijke toestand liet te wensen over. Hij werd opgenomen in een kliniek na het beruchte oor-incident. In 1890 pleegde hij zelfmoord.

Activiteiten in het van Gogh museum

In het van Gogh museum worden tal van activiteiten georganiseerd. Zo is er bijvoorbeeld op donderdag de rondleiding ‘verhaal op zaal’. Tijdens deze rondleiding in het van Gogh museum worden verschillende werken van van Gogh met elkaar verbonden middels een bepaald thema. De rondleiding duurt ongeveer een half uur en wordt zowel in het Nederlands als in het Engels gegeven.

Op vrijdagavond is het van Gogh museum open tot 22.00 uur en wordt er een verrassend programma aangeboden met muziek, rondleidingen en nog veel meer. In het van Gogh museum atelier worden regelmatig workshops gegeven. Deze zijn vaak gratis te volgen voor bezoekers van het van Gogh museum.

Ook voor gezinnen wordt er van alles georganiseerd. In het weekend zijn er kinderworkshops voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar met opdrachten geïnspireerd op het werk van Vincent van Gogh. Daarnaast worden er speciale familietours gegeven en is er een multimediatour voor volwassenen verkrijgbaar in 10 verschillende talen. In de ‘Koffer van Vincent’ zitten vele opdrachten om met het hele gezin op speelse wijze het van Gogh museum te verkennen. Verder is er nog een gratis speurtocht en kunnen er kinderfeestjes georganiseerd worden.

Groepen in het van Gogh museum

Het is ook mogelijk om in groepsverband een bezoek te brengen aan het van Gogh museum. Er zijn allerlei lesmaterialen beschikbaar voor verschillende types onderwijs, van basisschool tot Brede school en BSO. Ook zijn er lesmaterialen beschikbaar ter voorbereiding aan een bezoek aan het van Gogh museum of voor gebruik in de klas. Een aantal keer per jaar verschijnt er een nieuwsbrief over het aanbod voor basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Wie deze nieuwsbrief wil ontvangen kan zich hier via de website van het van Gogh museum voor aanmelden.

Wie met een groep het van Gogh museum bezoekt kan een groepsrondleiding aanvragen. Deze duurt ongeveer 50 minuten en is bedoeld voor groepen van maximaal 15 personen.

Groepen senioren wonend in verzorgingshuizen of gebruik makend van thuiszorg kunnen dankzij de steun van de Bankgiro Loterij gratis naar het van Gogh Museum in de ‘Museum Plus Bus’. Het van Gogh Museum is een van de vele culturele instellingen die door de Bankgiro Loterij wordt gesteund. Deelnemers kunnen ook meespelen om daarmee specifiek hun favoriete museum te helpen.

Be the first to comment

Leave a Reply