Bezoek de 87 meter hoge toren van de Westerkerk

Westerkerk Amsterdam

De Westerkerk is een van de vele prachtige monumentale kerkgebouwen die Amsterdam rijk is. De Westerkerk bevindt zich aan de Prinsengracht op de Westermarkt aan de rand van de wijk Jordaan.

Hendrick de Keyser heeft deze kerk ontworpen en daarna is het kerkgebouw tussen 1621 en 1630 gebouwd. Dit gebeurde in opdracht van het toenmalige Amsterdamse stadsbestuur. Om deze reden is het stadswapen overal in de kerk terug te vinden.

De Westerkerk is 58 meter lang en 29 meter breed

Toen de Westerkerk werd gebouwd, waren de Zuiderkerk en Noorderkerk er al. Maar de Westerkerk was in die tijd wel de grootste protestantse kerk ter wereld. De Zuiderkerk was er zelfs al 20 jaar eerder dan de Westerkerk. Het is goed te zien dat de Westerkerk en de Zuiderkerk door dezelfde architect zijn ontwerpen. Beide kerken hebben namelijk een aantal overeenkomsten. Zo bestaan ze allebei uit een driebeukige ruimte met twee transepten.

Toren van de Westerkerk

De toren van de kerk mag zich de hoogste van heel de stad noemen. Met zijn 87 meter torent hij dan ook boven heel wat gebouwen uit. Deze toren staat aan de westzijde van het middenschip en vormt een prachtig geheel met de kerk. Bovenop de toren staat een spits met de keizerskroon en daarnaast bevat deze luidklokken en een carillon. De romp van de toren is gemaakt van baksteen. Bovenaan wordt de toren steeds smaller en de afzonderlijke verdiepingen zijn gemaakt van zandsteen en hout en het bovenste stuk is ook nog bekleed met beschilderd lood.

Interieur Westerkerk

Binnen in de kerk vallen direct de grote raampartijen op waardoor de kerk een erg lichte uitstraling heeft. Deze uitstraling wordt nog versterkt door de witte muren. Tussen het witte pleisterwerk zijn een aantal grijswit gekleurde natuurstenen versieringen te zien. De zuilen, bogen, ribben en het hoofdgestel van de benedenverdieping zijn donkergrijs van kleur. Het hoge middenschip wordt geflankeerd door lagere zijbeuken. Qua stijl is een mengeling te zien tussen de middeleeuwse en renaissancistische bouwwijze. De kerk beschikt over een hoofdorgel dat in 1686 werd gebouwd en daarna nog diverse keren is verbouwd en uitgebreid met o.a. een derde klavier. Daarnaast is er ook nog een koororgel.

Bezoek aan de Westerkerk

Het hele jaar door is het mogelijk om de Westerkerk te bezoeken. Dit kan op maandag t/m vrijdag. In het hoogseizoen kan de kerk ook op zaterdag worden bezocht. Op zondag is de kerk gesloten omdat er dan kerkdiensten plaatsvinden. De kerk is een bezoek meer dan waard. Naast het bezichtigen van de kerk is het ook mogelijk om lezingen te volgen die in deze kerk worden gehouden.

De Westertoren is tot 31 maart op afspraak te beklimmen. Vanaf 1 april t/m 31 oktober is de toren open van maandag tot en met zaterdag. Vanaf 10 uur ’s morgens is er ieder half uur een rondleiding.

Be the first to comment

Leave a Reply