Waterlooplein

Waterlooplein markt

Het Waterlooplein is een bekend plein in Amsterdam waar zes dagen per week een vlooienmarkt wordt gehouden met een diversiteit aan spullen. Er wordt gehandeld in oude boeken, tweedehands kleding, fietsen en nog veel meer. Met ongeveer 300 standplaatsen is er genoeg om doorheen te struinen en dus voor ieder wat wils.

Op de markt staan tegenwoordig verschillende culturen marktkooplieden maar dat is in het verleden wel eens heel anders geweest. Er was een periode waar de voornamelijk Joodse kooplieden op dit Waterlooplein stonden. Op het moment dat er in begin 1941 een veroordeling kwam dat alle Joden zich moesten laten registreren, kwam hier een eind aan.

Het Waterlooplein heeft een rijke historie

Dit is ook een beetje is af te lezen aan de naam van het plein. Het plein is vernoemd naar de Slag bij Waterloo. Deze naam werd officieel vastgelegd op 16 december 1883. Een wat late eerbetoon aan de Slag bij Waterloo.

In het begin van de jaren ’70 wordt er begonnen met het bouwen van een deel van de metro, de Oostlijn. Voor de bouw moest een deel van het Waterlooplein worden gesloopt. Tijdens de bouw van de metro werd de markt steeds gehouden rond de bouwwerkzaamheden voor de metro. In 1977 moest de markt van het Waterlooplein worden verplaats in verband met de bouw van het stadhuis. De markt moest verhuizen naar de Rapenburgerstraat. Toen het stadhuis klaar was mocht ook de markt van het Waterlooplein weer terug naar zijn originele plek.

Muziektheater de Stopera en de Mozes en Aaronkerk

Op het Waterlooplein staat sinds 1986 het muziektheater de Stopera, waarin onder andere De Nederlandse Opera en Het Nationale Ballet optreden. De naam van het theater is een samenvoeging van de woorden Stadhuis en Opera aangezien deze ook samen zijn ondergebracht in dit gebouw.

De Mozes en Aaronkerk is ook te vinden op het Waterlooplein. In juli 2014 werd er medegedeeld, door bisschop Jos Punt, dat de kerk weer aan de eredienst zou worden toegevoegd waarmee de kerk weer in ere wordt hersteld als katholieke kerk.

Waterlooplein bezoeken

Het Waterlooplein heeft een rijke historie waar nog veel over te vertellen valt maar het beste is om gewoon het plein te bezoeken. Het Waterlooplein is goed te bereiken met zowel het openbaar vervoer als met de auto.

Het plein wordt tijdens de zomermaanden zeer druk bezocht door vele toeristen die naar Amsterdam komen. Het is dan ook zeker een aanrader om een dagje naar dit heerlijke en historische plein te gaan en dan met name naar de markt die hier wordt gehouden. Even lekker rondstruinen op zoek naar de leuke koopjes en heerlijk genieten van al het lekkere eten en drinken wat op deze markt te koop is. Even lekker jezelf onderdompelen in alle verschillende culturen die het Waterlooplein te bieden heeft.

Be the first to comment

Leave a Reply