Op bezoek in Amsterdam? Deze 4 typisch Hollandse snacks moet je proberen

Wandelingen door Amsterdam

Het aantal toeristen in Amsterdam neemt de laatste jaren weer flink toe, nadat het door de pandemie een hele periode een stuk rustiger is geweest. Het maakt niet uit of je een Nederlandse of een buitenlandse toerist bent; Amsterdam is altijd een goed idee. Lekker struinen door de grote groene parken, winkelen aan de Kalverstraat en varen over de grachten.

Het kan allemaal. Wanneer je in de hoofdstad bent, is het eveneens aan te raden om typische Nederlandse snacks te proberen. Waar eet je bijvoorbeeld de lekkerste bitterballen Amsterdam? En welk eten mag je ook echt niet vergeten? We zochten het voor je uit in dit artikel over 4 typische Hollandse snacks. 

1. Bitterballen op het terras in Amsterdam

We beginnen meteen met een van de lekkerste snacks van het land: de bitterbal. Bitterballen zijn niet weg te denken van de menukaart van menig horecagelegenheid in de hoofdstad. De beste bitterballen in Amsterdam proef je misschien wel bij Proeflokaal A. van Wees in de 9 Straatjes in de stad. In en buiten Nederland kent de bitterbal veel fans en dat is niet voor niets het geval. Deze met ragout gevulde snack ziet er niet alleen smakelijk uit; dat is hij volgens velen ook zeker.

De snack is zo populair dat je hem ook in het buitenland als ‘Hollandse snack’ op bepaalde plekken kunt kopen. Probeer het met een goed glas bier, een wijntje of wat fris. Bitterballen kunnen overal bij. Wist jij dat de bitterbal waarschijnlijk ontdekt is door een Spaanse scheepskok tijdens de Tachtigjarige Oorlog omdat er niets aanwezig was om goede tapas mee te maken? Wanneer de Spanjaarden uit ons land vertrekken, blijft de bitterbal bestaan. Daar zijn we ze heel dankbaar voor.

2. Goede Noord-Hollandse kaas proeven

Een bezoekje aan de hoofdstad kan natuurlijk niet zonder dat je minstens één kaaswinkel bezocht hebt. Als er iets is waar Nederland om bekend staat dan is het wel zijn lekkere kaas. In Noord-Holland vind je diverse plekken, zoals Edam en Alkmaar, waar kaas een belangrijke rol speelt. Ook in Amsterdam kun je terecht voor de lekkerste Hollandse kazen. Koop een stuk om mee te nemen naar huis of ga ergens voor een heuse kaasproeverij.

Verspreid in de binnenstad van Amsterdam vind je meerdere kaaswinkels waar je diverse kazen kunt scoren. Of ga naar een van de vele markten in de stad. Denk aan Zaanlander kaas, Maaslander kaas en natuurlijk Old Amsterdam. Deze oude kaas smelt heerlijk weg op je tong en is een echt Nederlands product. Wat ons betreft is het zelfs dé kaas van Amsterdam! Proeven dus wanneer je in Amsterdam bent.

3. Stroopwafels voor de zoetekauwen onder ons

Inmiddels weet je waar je de beste bitterballen van Amsterdam kunt proeven en welke kazen je kunt kopen in Amsterdam. Een andere snack die iedere toerist in Amsterdam eens gehad moet hebben, zijn natuurlijk stroopwafels. Deze zoete delicatesse werd voor het eerst bedacht in de loop van de 19e eeuw in Gouda. Daar werd de koek in een bakkerij gebakken. Nu 200 jaar later is het misschien wel het meest bekende koekje van Nederland en Amsterdam.

Wat veel mensen niet weten, is dat de oorspronkelijke naam van de stroopwafel siroopwafel is. Ze werden toentertijd in varianten gemaakt met een doorsnede van 10 centimeter. Vandaag de dag kun je zelfs stroopwafels krijgen met een diameter van 25 centimeter! In de hele stad kun je terecht voor stroopwafels; er zijn kraampjes en winkels. Kijk bijvoorbeeld eens rond op de Albert Cuyp Markt. Daar scoor je sowieso lekkere stroopwafels en kaas!

4. Oud-Hollandse poffertjes eten in Amsterdam

Dat geldt ook voor Oud-Hollandse poffertjes; kleine zoete pannenkoekjes die lekker luchtig zijn. Hoewel de oorsprong van poffertjes niet helemaal duidelijk is, wordt het gerecht wel gezien als iets dat typisch Nederlands is. Er gaan verhalen dat poffertjes ontstaan zijn in een Nederlands klooster, omdat ze ook wel ‘broedertjes’ worden genoemd. Door de koperen plaat waarmee ze vervolgens werden gemaakt, werden ze gepoft. Vandaar de naam ‘poffertjes’. 

Hoe dan ook; ze zijn hartstikke lekker en echt een must om te eten wanneer je in Amsterdam bent. Wanneer je pannenkoeken lekker vindt, zijn poffertjes ook zeker iets voor jou. Ze worden gegeten met een blokje boter en poedersuiker en zijn geschikt voor jong en oud. Probeer de kraam op de Albert Cuyp of ga naar de Carrousel voor de lekkerste poffertjes van de stad. Kun je daarna gelijk door voor een kaasproeverij of de beste bitterballen van Amsterdam.