Autoverzekeringspremie voor inwoners in Amsterdam, wat kost dat per stadsdeel?

Dat je voor een autoverzekering in de ene provincie meer geld kwijt bent dan in de andere, is algemeen bekend. Dat er zelfs al verschillen bestaan tussen de premies in de verschillende stadsdelen van Amsterdam, weten veel minder mensen. Die verschillen zijn zelfs aanzienlijk. Het klinkt misschien vreemd, maar er is best een logische verklaring voor, die we hieronder toelichten.

Gewetensvraag: als je niet verplicht zou zijn om je auto te laten verzekeren, zou je er dan voor kiezen om het te doen? Dat hangt er waarschijnlijk voor een groot deel vanaf hoe groot je de kans schat dat er daadwerkelijk iets gebeurt. Nu ligt dat juist bij een auto tamelijk gecompliceerd, omdat je een ander letsel kunt toebrengen wanneer het misgaat. In dat geval is het schadebedrag over het algemeen erg hoog en dus is het maar goed dat je altijd tenminste WA-verzekerd dient te zijn. Maar bij andere typen verzekering heb je zelf de keus om iets wel of niet te verzekeren. Misschien heb je wel eens een bestelling gedaan bij een webwinkel en kreeg je de keus om de verzending voor een gering bedrag extra te verzekeren. Of je ging op vakantie en je had de keus om een reisverzekering wel of niet af te sluiten. Er zijn mensen die al jaren vakantiereisjes maken zonder dat ze ooit iets vervelends beleefd hebben. Geen diefstal van goederen, geen andere tegenvallers. In dat geval zou je kunnen besluiten om iets niet te verzekeren. Kansberekening dus. Een verzekeringsmaatschappij voert zelf ook een soort kansberekening uit. Er wordt een analyse gemaakt van de kans op schadeclaims bij het afsluiten van een autoverzekering.

Het ene stadsdeel is het andere niet

Amsterdam is een bruisende stad met een uniek karakter. Maar eigenlijk heeft elk stadsdeel zijn eigen karakter. De onderlinge verschillen tussen de stadsdelen zijn bepalend voor de hoogte van de verzekeringspremie.

  • Meer criminaliteit in een bepaald stadsdeel? Hogere premie!
  • Betere infrastructuur met duidelijke verkeersstromen? Lagere premie!

Zo simpel werkt het. Het kan dus gebeuren dat je van het ene naar het andere stadsdeel verhuist en zomaar opeens twee tientjes per maand extra moet betalen. Ga gerust eens de premies van autoverzekeringen vergelijken met elkaar, zodat je de beste aanbieding kunt pakken. Realiseer je echter wel goed dat bij een prijsvergelijk autoverzekering de dekking een allesbepalende factor in het geheel is.