8 x gratis in Amsterdam

Of je nu in Amsterdam woont of niet, een dagje in de hoofdstad vertoeven is altijd leuk. Maar wat als je net even krap bij kas zit? Gelukkig zijn er in Amsterdam genoeg activiteiten waar je helemaal niet zo diep voor in de buidel hoeft te tasten. Sterker nog: je kunt jezelf prima vermaken zonder ook maar iets uit te geven. Daarom hierbij 8 x gratis in Amsterdam op een rij.

1 Musea

Je weet ongetwijfeld dat Amsterdam barst van de bijzondere musea. Maar wist je ook dat sommige musea (deels) gratis zijn? Zo kun je een kijkje nemen in de Schatkamer van het Stadsarchief, waar je de allermooiste stukken vindt en meer te weten komt over ontroerende en beslissende momenten in de Amsterdamse geschiedenis. Ook de Schuttersgalerij – waar je portretten uit de Gouden Eeuw bewondert – is vrij toegankelijk.

2 Het Begijnhof

Verscholen achter een deur op het Spuiplein bevindt zich het Begijnhof, een middeleeuws hofje waar vrouwen van het katholieke zusterschap woonden. Je vindt hier eeuwenoude, karakteristieke huisjes en een middeleeuwse kapel, omringd door bloemen en bomen. Op dit prachtige plekje ervaar je een oase van de rust in de drukke hoofdstad.

3 Kerken

Kerken hebben wellicht een stoffig imago, kunnen in Amsterdam écht bezoeken het waard zijn. De stad telt vele prachtige kerken waar je helemaal gratis naar binnen mag lopen. Het allerleukst is misschien als de kerk vandaag de dag nog steeds wordt gebruikt, zoals de Oude Kerk, Noorderkerk, Westerkerk of Sint Nicolaaskerk.

4 Events en festivals

Evenementen en festivals duur? Dat hoeft helemaal niet zo te zijn. De lijst van Amsterdamse events en festivals zonder entree is lang. Zo heb je het Amsterdam Light Festival, Koningsdag, Gay Pride, Uitmarkt, Grachtenfestival en nog veel meer. Zeker in het festivalseizoen is er genoeg te doen.

5 Parken

Waar je ook bent in Amsterdam, er is bijna altijd wel een park bij je in de buurt. Een fijne plek om te picknicken, chillen of sporten en het belangrijkste: het kost je niets. Het Vondelpark zal iedereen bekend in de oren klinken, maar Mokum kent nog veel meer (minder bekende) parken die leuk zijn om te bezoeken: het Oosterpark, het Westerpark en het Rembrandtpark. In het Vondelpark heb je in de zomer vaak optredens, dus dan krijg je de entertainment er gratis bij.

6 Het pontje

Tussen de binnenstad en Amsterdam-Noord ligt het IJ. De oversteek duurt een paar minuten en is met de pont volledig gratis. Het is al leuk om het pontje te nemen, omdat je een mini-rondvaart maakt en geniet van een fraai uitzicht. Bovendien brengt het je in Noord, wat je meteen een mooie gelegenheid geeft om dit gedeelte van de stad te ontdekken. Sla daar vooral de NDSM-werf niet over, waar je veel kunstzinnige street art vindt.

7 Fiets of loop rond in de stad

De stad is met haar prachtige, historische herenhuizen en grachten al een activiteit op zich. Er is genoeg te zien als je Amsterdam lopend of fietsend verkent. Het ligt voor de hand om langs de oude grachten te wandelen, maar er zijn nog veel meer plekken om te ontdekken. Zo zijn er vele verborgen straatjes in de Jordaan of de Pijp. Ook het Amsterdamse bos leent zich uitstekend voor een wandeling. Download van tevoren een gratis stadsgids die je als leidraad kunt gebruiken.

Als je in één dag meer van de stad wilt zien, kun je misschien beter de fiets nemen. Er zijn weinig steden waar zoveel gefietst wordt als Amsterdam. Zoek online naar een gratis fietsroute en kies zelf wat en hoeveel je allemaal wilt zien. Heb je nog geen fiets of is je fiets kapot? Een fiets kopen of laten repareren is het geld dubbel en dwars waard als je in Amsterdam woont.

8 Marktjes

Amsterdam heeft vele marktjes waar je heerlijk kunt rondstruinen. Op deze markten vind je een heel uiteenlopend aanbod: van goed eten tot tweedehands kleding tot bijzondere antieke stukken. Maar ook als je geen budget hebt om rond te shoppen, is alleen rondlopen en sfeer proeven al hartstikke leuk. De Albert Cuypmarkt kent iedereen wel, maar vergeet ook de andere markten niet: de Noordermarkt, Dappermarkt of Ten Kate markt bijvoorbeeld.