Een kijkje in 18de- en 19de-eeuwse stijlkamers bij museum Willet-Holthuysen

museum Willet Holthuysen interieur

Proef bij Museum Willet-Holthuysen  in Amsterdam de authentieke 18de- en 19de-eeuwse sfeer met volledig ingerichte stijlkamers. Dit historische grachtenpand was ooit het woonhuis van kunstverzamelaar Abraham Willet en zijn vermogende vrouw Louisa Holthuysen en is nu toegankelijk voor iedereen.

Abraham Willet was een enthousiaste verzamelaar. Voordat hij met Louisa Holthuysen trouwde, was Willet voornamelijk geïnteresseerd in werken van hedendaagse meesters. Toen hij zijn vermogende vrouw trouwde, kreeg hij de kans om zijn collectie verder uit te breiden met voornamelijk keramiek, glaswerk, zilver, meubels en schilderijen.

Museum Willet-Holthuysen

Abraham Willet was de zoon van een bekende Amsterdamse dokter. Hij groeide op aan de Keizersgracht, in een gezin waar een warme belangstelling was voor kunst, cultuur en literatuur. Levensgenieter Abraham brak zijn rechtenstudie te Leiden af om zich volledig aan zijn kunstverzameling te wijden. Daarnaast was hij een graag geziene gast in het Amsterdamse culturele leven. Zijn vrouw Louisa was het enige kind van een vermogend koopman. De jonge Louisa reisde door heel Europa met haar vader en moeder en raakte al snel geïnteresseerd in beeldende kunst, theater en literatuur. Na de dood van haar ouders erfde Louisa het huis en trouwde ze Abraham.

Dit Amsterdamse Rijksmonument is een van de bijzonderste musea van het land

De collectie van het museum is zeer bijzonder en uitgebreid. Een groot deel van de attractie komt echter voort uit het huis zelf. Het gigantische grachtenpand biedt ruimte aan een damessalon en een herenkamer, een prachtige eetkamer, zonnige tuinkamer en er is zelfs een balzaal aanwezig.

museum Willet-Holthuysen eetkamer
Een kijkje in de prachtige eetkamer in museum Willet-Holthuysen

Maak kennis met de bewoners

Behalve Abraham en Louisa, woonden er nog meer mensen in het huis. Tijdens je bezoek aan het museum kan je kennismaken met de kok, de knecht, de koetsier en de dienstmeid. Het echtpaar had zelfs een aantal honden om hen gezelschap te houden.

Museum Willet-Holthuysen collectie

Dankzij Louisa’s vermogen kon het echtpaar een enorme collectie verzamelen. Naast de uitgebreide kunst- en keramiekverzameling is ook Abrahams bibliotheek het bewonderen waard. De boeken zijn lange tijd in bruikleen geweest bij het Kunsthistorisch Instituut, maar tegenwoordig is de hele verzameling weer te bewonderen in het Museum zelf.

Dit Amsterdamse Rijksmonument is een van de bijzonderste musea van het land. Gehuisd in een historisch grachtenpand biedt dit museum een uiteenlopende collectie van de prachtigste werken. Daarnaast is het huis zelf ook een lust voor het oog. Het dubbele grachtenpand heeft talloze prachtige kamers en er is zelfs een balzaal aanwezig. Boek je tickets eenvoudig online en ga snel kijken hoe de 17e-eeuwse rich and famous leefden.

Niet alleen de uitgebreide collectie van kunst, literatuur, meubels en keramiek is het bekijken waard, ook in het huis zelf valt genoeg te beleven. Neem een kijkje in de keuken, of waan je even een dame van stand in de mooie damessalon. Ook de stadstuin is een ware attractie, met zijn historische bomen- en plantensoorten. Ben je uitgekeken, duik dan in de rijke geschiedenis van de bewoners. Van de kok tot de knecht tot Abraham en Louisa zelf, je zult alles te weten komen van deze bijzondere mensen.

Grachtentuin van Museum Willet-Holthuysen
Beeld van de 18de-eeuwse stadstuin van bovenaf de tuinkamer

Be the first to comment

Leave a Reply