Multatuli museum

Multatuli museum

Multatuli Museum, Multatuli is het pseudoniem van Eduard Douwes Dekker. Hij is de schrijver van het bekende boek Max Havelaar en is daarmee de grootste Nederlandse schrijver uit de negentiende eeuw. Het Multatuli museum is opgezet in het oude geboortehuis van Eduard Douwes Dekker. In dit museum kun je alles te weten komen over deze omstreden schrijver. Het Multatuli museum is helaas niet toegankelijk voor invaliden.

Eduard Douwes Dekker

Eduard werd op 2 maart 1820 geboren op de Korsjespoortsteeg 20 in Amsterdam. De jonge Eduard bleek al snel een intelligente jongen te zijn met een kritische houding. Toen hij achttien was, vertrok hij naar Nederlands-Indië, waar hij ging werken in de Algemene Rekenkamer. Hij was goed in zijn werk en maakte al snel promotie, maar het werk beviel hem niet. Bovendien werd hij als ‘eerloos’ bestempeld door gouverneur-generaal Michiels vanwege een kastekort en aansluitend tijdelijk geschorst.

Uit frustratie is hij zich gaan richten op het schrijverschap. In slechts één maand tijd schreef hij de kladversie van Max Havelaar, waarin hij de behandeling van de plaatselijke bevolking door de bestuurders aan de kaak stelde. Hij stopte er zoveel uren achter elkaar in dat zelfs zijn ogen ontstoken raakten. Enkele maanden later werd het boek gepubliceerd en was meteen een groot succes. Multatuli heeft hierna nog andere werken geschreven, maar helaas zijn deze niet zo populair geworden.

De naam Multatuli

Eduard Douwes Dekker geeft zijn pseudoniem bewust uitgekozen. Het is een samentrekking van de Latijnse woorden ‘multa’ en ‘tuli’. Samen betekenen ze ‘ik heb veel gedragen’. Eduard verwijst hiermee naar zijn moeilijke tijd in Nederlands-Indië. Hij was niet gelukkig met wat hij deed, en heeft tijdens zijn schorsing in armoede geleefd. Daarnaast was het vanwege de aard van Max Havelaar veiliger voor Eduard om het boek onder een pseudoniem te publiceren.

Taken van het Multatuli museum

Het Multatuli museum heeft vier taken:

  • Met een bezoek aan het Multatuli huis kun je nog veel meer te weten komen over deze omstreden schrijver. Door middel van een expositie zie je persoonlijke eigendommen en gebruiksvoorwerpen van Multatuli. Een gids zal je meer kunnen vertellen over zijn leven en werk.
  • Je kunt een stadswandeling maken door Amsterdam, waarbij plekken die voor Multatuli belangrijk waren worden aangegeven.
  • Het Multatuli museum blijft boeken en ander gedrukt materiaal verzamelen, bewaren en ter beschikking stellen. De studie rondom Multatuli wordt hierdoor ondersteund en bevorderd.
  • Het bovenstaande komt samen in de taak om informatie over Multatuli te verstrekken, en activiteiten te organiseren.

Be the first to comment

Leave a Reply