Het VOC-schip Amsterdam

VOC-schip Amsterdam
VOC-schip Amsterdam

Op de VOC-werf in Amsterdam wordt in 1748 een nieuw schip gebouwd. De VOC-schip Amsterdam is een spiegelretourschip en zal na zijn voltooiing verantwoordelijk zijn voor het transport van goederen en personen. Rond de jaarwisseling is het schip klaar om uit te varen. De 33-jarige kapitein Willem Klump staat te popelen om met het VOC-schip Amsterdam naar het oosten te gaan.

Op 8 januari is het dan zo ver. 203 bemanningsleden, 127 soldaten en 5 passagiers melden zich op tijd op Texel bij het volgeladen schip. Maar er is een probleem. Er woedt een zuidwesterstorm, waardoor de kapitein moeite heeft om zuidwaarts te varen. Klump besluit bescherming te zoeken bij dVOC-Schip e Engelse baai Hastings, maar vanwege een zandbank verliest het VOC-schip Amsterdam zijn roer. Wonder boven wonder weten ze in plaats daarvan de baai van Pevensey te bereiken, waar ze de storm besluiten af te wachten.

De storm houdt echter maar niet op. Er breekt een epidemie uit op het schip, welke vijftig levens eist. Noodgedwongen zet kapitein Klump het schip op het strand. De bemanning weet zichzelf en een deel van de 27 kisten met zilver te redden, maar het zit hen niet mee. Aangekomen aan land worden ze overrompeld door plunderaars. Pas na enkele dagen kunnen Engelse soldaten hen komen helpen.

Voor het schip is het helaas te laat. De VOC doet nog zijn best om het schip te redden, maar het mag niet baten. Het VOC-schip Amsterdam zakt weg in de klei en wordt opgezwolgen door de zee.

Bezoek het VOC-Schip bij het Scheepvaartmuseum

Het VOC-schip Amsterdam ligt buiten aangemeerd aan de steiger van het Scheepsvaartmuseum. Houdt er rekening mee dat het schip bij slecht weer beperkt toegankelijk is om de veiligheid van de bezoekers te waarborgen. Bij windkracht zeven of hoger is het VOC-schip Amsterdam gesloten.

Het museum is tevens gratis voor leden van Het Compagnie Fonds, houders van de I amsterdam City Card, Vereniging Rembrandt, ICOM-pas, I amsterdam Crew Card, Holland Pass ticket en begeleiders van mensen met een beperking.

Toegankelijkheid Scheepvaartmuseum

Het Scheepvaartmuseum is goed toegankelijk voor mensen met een beperking. Alle tentoonstellingen en voorzieningen zijn bereikbaar via liften. Bij het VOC-schip Amsterdam is een speciale lift geplaatst. Wanneer u het museum niet kunt bezoeken zonder een begeleider, dan heeft deze persoon gratis toegang. Met het oog op de veiligheid van de collectie is het gebruik van scootmobielen niet toegestaan in het museum. U kunt gebruikmaken van één van onze rolstoelen.

Be the first to comment

Leave a Reply