Het meisje Anne Frank wordt op 12 juni 1929 in het Duitse stadje Frankfurt aan de Main geboren. Op het moment dat Anne Frank geboren werd, had zij een zusje Margot die toen drie jaar oud was. De familie van Anne Frank is Joods, maar dat is nog niet zo heel erg bijzonder omdat er in Duitsland in die tijd meer dan honderdduizend Joden woonden.
In het jaar dat Anne Frank op de wereld kwam, ging het erg slecht in Duitsland. Miljoenen mensen waren arm en velen onder hen waren werkloos. Een politieke partij die toen aan de macht kwam was de NSDAP, de partij van de nazies. Hitler was de leider van deze politieke partij en hij vond het Duitse volk het beste en mooiste volk van de wereld.
Haat tegen de Joden
Vanaf het moment dat Hitler aan de macht kwam, maakte hij de Joden tot de zondebok en gaf hen overal de schuld van. Op verschillende manieren maakte Hitler zijn volk wijs dat de Joden slecht zouden zijn. Hij zei het op de radio, televisie en het stond in alle kranten geschreven.
Steeds meer Duitsers begonnen zijn onzin te geloven en vonden het gemakkelijk omdat ze niet meer moesten nadenken over de oorzaken van alle problemen. Binnen de kortste keren nam Duitsland maatregelen tegen de Joden. Joodse kinderen mochten niet meer naar niet-Joodse scholen. Zo ook begonnen de vader en moeder van Anne Frank zich ongerust te maken en ze probeerden hun kinderen te beschermen.
Op een nacht vertrok Anne Frank met het gezin naar Amsterdam in 1933 waar haar vader Otto Frank een bedrijfje begint. De familie Frank leeft ondertussen zeven jaar vredig in Amsterdam tot het moment dat het leger in 1940 Nederland plots binnenvalt. De boekenkast naar het achterhuis
Onderduiken in het achterhuis
Iets later nadat de zus van Anne Frank, Margot de brief had gekregen om te gaan werken in een strafkamp besloot Otto Frank en de moeder om te gaan onderduiken in het achterhuis. Het achterhuis bevindt zich aan de Prinsengracht. Het Anne Frank huis is dagelijks open en laat de ware realiteit zien van wat er zich vroeger heeft afgespeeld tijdens de oorlog ten nadelen van het Joodse volk. Otto Frank werkte daar en samen hadden ze besloten dat het gezin helemaal boven mocht onderduiken in een verborgen ruimte die was te bereiken via een boekenkast.
Het dagboek van Anne Frank
In het begin maakten ze gordijnen voor de ramen en moest iedereen uitermate stil zijn want niemand mocht horen dat er Joden boven zaten. Iedereen was op de hoogte van de zware straffen die je kon krijgen als je Joden liet onderduiken. Voortdurend leeft er een grote angst voor ontdekking omdat niemand wist hoelang de oorlog nog zou duren. In die tijd schreef Anne Frank regelmatig in haar dagboek en eigenlijk is het dagboek de beste vriendin geworden van Anne.
Meer dan 2 jaar leeft Anne Frank samen met haar gezin in het achterhuis en overdag moesten ze muisstil zijn totdat het magazijn was gesloten om 18.00. Overdag mochten ze geen toilet doortrekken en als ze ziek waren en ze moesten hoesten, moest dit gebeuren in alle discretie.
Anne Frank collectie
Er zijn heel veel persoonlijke documenten en spullen van de familie Frank ontzettend goed bewaard gebleven. Deze spullen maken deel uit van een bijzondere verzameling, de collectie van het Anne Frank huis.
Het bekendste collectiestuk is het rode geruite dagboek van Anne Frank. Samen met haar andere geschreven stukken wordt dit permanent tentoongesteld. Aan de muren hangen allemaal tekeningen die Anne Frank zelf heeft getekend toen ze in het Achterhuis woonde en zelfs nog van in de tijd dat ze in Duitsland woonde als klein kind.
In het museum kan je een afscheidsbrief lezen die Fritz Pfeffer aan zijn verloofde schreef. De brief dateert van 15 november 1942 en schreef hij kort voor hij moest onderduiken bij de familie Frank.
Educatieve tentoonstellingen
Al sinds de opening in 1960 is het huis een historisch museum gewijd aan Anne Frank en haar familie. Het doel van Otto Frank was dan ook dat het huis de naam zou dragen van zijn dochter Anne. Door het gehele jaar zijn er buiten de rondleidingen ook permanente tentoonstellingen die de vraagstukken proberen te beantwoorden hoe het mogelijk is dat er zoveel leed bij de Joden ooit mogelijk was. Naast de leerrijke tentoonstellingen kun je ook kijken naar beeldmateriaal dat mensenrechten inhoudt. Je wordt letterlijk en figuurlijk geconfronteerd met het feit dat onschuldige Joden de dood vonden tijdens de 2e Wereldoorlog.
Het dagboek van Anne Frank
Aan het einde van het Anne Frank huis bevindt zich een klein winkeltje waar je de gelegenheid krijgt om verschillende souvenirs te kopen. Een van de top souvenirs die ze verkopen is het dagboek van Anne Frank die je kan kopen in elke taal die je maar kunt indenken. Verder verkoopt men een waaier van oorlogsboeken gebaseerd op waargebeurde getuigenissen. Tenslotte vind je ontzettend veel Dvd’s, posters en een uitgebreide collectie prentkaarten.
Bereikbaarheid Anne Frank Huis
Het Anne Frank museum ligt in het centrum op de Prinsengracht 263. Het staat in de schaduw van de Westertoren. Vanaf het Centraal Station in Amsterdam is het ongeveer een kleine 20 minuten lopen. Je kan ook gemakkelijk het openbaar vervoer nemen, bijvoorbeeld tram 13,14, 17 en de bussen 170, 172 en 174 stoppen bij de halte Westermarkt. Vanaf deze halte is het 2 minuten lopen naar het Anne Frank huis
Toegankelijkheid Anne Frank Huis
Het Achterhuis is vanwege de trappen en door gangetjes niet toegankelijk voor mensen die in een rolstoel zitten of slecht ter been zijn.
Voor hen heeft de Anne Frank Stichting – samen met VR-Producties de 360 graden rondleiding ontwikkeld, inclusief gids en animaties. De minder valide bezoekers kunnen vanuit het museumcafé met een speciale VR-bril rondkijken in het Achterhuis. Ook kunnen zij de zolder van Anne Franks schuilplaats zien, die niet voor publiek toegankelijk is.
De virtual reality rondleiding van het Achterhuis duurt ongeveer tien minuten en is te beluisteren in het Nederlands, Engels, Duits, Frans en Spaans.
Be the first to comment