Hoe bereid je een goed sollicitatiegesprek voor?

Wanneer je voor jezelf hebt uitgezocht wat je in een nieuwe baan zoekt en of een vacature hierin kan voorzien, is het tijd om een sollicitatiebrief te versturen. Ben je uitgenodigd? Gefeliciteerd, dan is het nu tijd om je te verdiepen in het sollicitatiegesprek. In het sollicitatiegesprek ben je namelijk je eigen visitekaartje, wat een grote rol speelt bij het wel of niet krijgen van de baan die jij ambieert te hebben.

Heb je door de vacatures in Amsterdam gescrold en een sollicitatiegesprek in de wacht gesleept? Veel mensen vinden het hebben van een sollicitatiegesprek logischerwijs spannend, maar maak je geen zorgen: de kans is groot dat je niet voor niets bent uitgenodigd. Je zit er met een reden en de redenering achter die reden ga jij nu zo goed mogelijk bewijzen door gebruik te maken van onderstaande tips.

Een sollicitatiegesprek voorbereiden doe je zo

Een eerste indruk maak je niet twee keer, maar een keer. Zorg er daarom voor dat je er netjes, representatief en passend bij het bedrijf in kwestie, uitziet. Als je op de hoogte bent van de bedrijfscultuur, kun je een outfit zoeken die hierop aansluit, zodat de werkgever direct ziet dat je in het team past. Zorg er daarnaast ook voor dat de kleding die je aanhebt, ook goed zit. Twee verschillende sokken, een ongestreken overhemd of een te lange jeans zijn daarom een afrader. Bedenk hierbij dat het beter is om, afhankelijk van het bedrijf, liever te formeel te gekleed te gaan, dan dat je je direct informeel kleedt. Overdrijf niet met sieraden, make-up en zet je pet of hoed af, zodat je goed zichtbaar bent.

De don’ts tijdens een sollicitatiegesprek

Zoals er altijd dingen zijn die je beter wel kunt doen, zijn er ook dingen die je beter kunt laten. Zo komt het onwetend en onprofessioneel over wanneer je weinig nuttigs weet van het bedrijf waarvoor je solliciteert; het is goed om op de hoogte te zijn van de inhoud van een bedrijf en de laatste upgrades hiervan. Ook van een negatieve, passieve lichaamshouding zal je gesprekspartner het niet warm krijgen. Een enthousiaste houding komt immers nauwelijks over wanneer je onderuit gezakt op je stoel zit. Let er daarnaast ook goed op dat je telefoon uit of op stil staat tijdens het sollicitatiegesprek, zo voorkom je dat je tijdens het gesprek een melding van Facebook, Instagram, Twitter of een ander, voor je sollicitatiegesprek, irrelevant platform ontvangt.

De do’s tijdens een sollicitatiegesprek

Zorg ervoor dat je op tijd komt, je je gesprekspartner uit laat spreken en je positief praat over je vorige werkgevers. Ook is het belangrijk om aan te geven wat je hoopt te kunnen doen, zodat je uiteindelijk niet voor teleurstellingen komt te staan. Ook staat het niet alleen weloverwogen wanneer je aantekeningen maakt tijdens het gesprek, maar is het ook praktisch om deze later nog eens terug te kijken en is het goed om de nieuwtjes omtrent een bedrijf te kennen, zodat onwetendheid voorkomen kan worden. Neem verder een actieve houding aan, maak oogcontact en stuur een bedankbrief; ook daar scoor je punten mee.