Wat voor manier van autobezit past het beste bij mij?

Anno 2020 zijn er ontzettend veel manieren om als consument gebruik te maken van een auto. De meest voorkomende en oudste manier van autogebruik is het rijden in een gekochte auto. De laatste jaren zijn er meerdere manieren bijgekomen om gebruik te kunnen maken van een auto. De meest populaire “nieuwe” manieren van rijden voor consumenten zijn het gebruiken van deelauto’s of het private leasen van een auto. Omdat deze manieren van het gebruik maken van een auto nog relatief nieuw zijn, hebben we de voor-en nadelen van deze manieren voor je op een rijtje gezet.

Gebruikmaken van een deelauto

Het gebruikmaken van deelauto’s is een mooie oplossing voor het huidige mobiliteitsprobleem. Door gebruik te maken van een deelauto is de auto die je gebruikt niet van jou en gebruik je deze alleen voor de rit waarvoor je de deelauto nodig hebt. Na je rit kun je de auto weer op beschikbaar zetten en kan iemand anders zo met de auto weg rijden. Het gebruik van deelauto’s zorgt ervoor dat er minder auto’s geproduceerd hoeven worden en daarnaast dat er minder auto’s op de weg zullen zijn! Het grootste nadeel van het gebruik van deelauto’s is dat je veel vrijheid verliest. Als je bijvoorbeeld nu een auto nodig hebt maar er geen beschikbare deelauto in de buurt is, dan kun je niet zomaar vertrekken.

Een auto private leasen

Een auto private leasen geeft je het genot van een leaseauto maar dan als consument. Leaseauto’s zijn populair geworden door het verzorgende aspect van het contract. Als je een auto leaset hoef je je geen zorgen te maken om onverwachte kosten want de meeste leasecontracten zijn all-in. Het enige waar je over het algemeen voor hoeft te betalen is de brandstof en de maandelijkse bijdrage voor het leasen van de auto. Wel is private lease vergelijken erg belangrijk. Het aanbod van verschillende leasemaatschappijen kan erg van elkaar verschillen. Zo krijg je bij de ene maatschappij 500 vrije kilometers per maand en bij de andere misschien wel 1500!