Top 9 musea van Amsterdam

Ga je een dagje naar Amsterdam met vrienden of familie of woon je zelf in Amsterdam en omstreken? In deze blog vind je de leukste musea en bijbehorende bezienswaardigheden!

Anne Frank Huis:

Het Anne Frank Huis is het huis waarin het Joodse meisje Anne Frank in de Tweede Wereldoorlog gedurende ruim twee jaar met zeven anderen zat ondergedoken. Het museum bezit de originele dagboeken en geschriften van Anne Frank. Een belangrijk onderdeel van het museum is het Achterhuis. Hier zat Anne Frank ondergedoken en schreef ze haar bekende dagboek. Documenten en voorwerpen van de acht onderduikers worden er tentoongesteld. In het voorhuis wordt het verhaal van Anne Frank vertelt aan de hand van stukken uit haar dagboek, foto’s, filmbeelden en historische documenten.

Van Gogh Museum:

De Nederlandse kunstschilder Vincent van Gogh maakte gedurende zijn tien jaar actieve bestaan als kunstschilder een groot aantal schilderijen. Ruim 860 schilderijen en bijna 1200 werken op papier zijn bewaard gebleven. Het Van Gogh museum bezit de grootste Van Gogh-collectie ter wereld bestaande uit 201 schilderijen, 437 tekeningen en 31 prenten. Behalve werken van Van Gogh, bezit het museum ook een collectie werken van andere belangrijke 19e-eeuwse kunstenaars, zoals Paul Gauguin, Henri de Toulouse-Lautrec en Claude Monet. Ook zijn er zo’n vijfhonderd Japanse prenten die Vincent van Gogh en zijn broer Theo verzamelden in het museum te zien.

Rijksmuseum:

Het Rijksmuseum is gevestigd in een uniek historisch monumentaal gebouw uit 1885 van architect P.J.H. Cuypers. Het museum is gewijd aan de Nederlandse kunst en Nederlandse geschiedenis. De collectie wordt getoond in meer dan tweehonderd zalen en bestaat onder meer uit werken van Nederlandse meesters als Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer en Frans Hals. Naast schilderkunst uit de Middeleeuwen, de 18e eeuw en de 19e eeuw, stelt het museum ook beeldhouwkunst, kunstnijverheid en moderne kunst ten toon. Het bekendste werk in de collectie is De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn.

Museum het Rembrandthuis:

Museum Het Rembrandthuis is gevestigd in het voormalige woonhuis van de Nederlandse kunstschilder Rembrandt van Rijn. Deze beroemde schilder woonde en werkte bijna twintig jaar in dit huis. De inrichting is teruggebracht in de stijl van de tijd waarin Rembrandt leefde. Aan de wanden hangen schilderijen van kunstenaars die in Amsterdam werkten voordat Rembrandt zich er in 1631 vestigde. Onder andere hangen er werken van Pieter Lastman, de Amsterdamse leermeester van Rembrandt. Van de circa 290 schetsen die Rembrandt maakte, heeft het museum er 260. Hiervan is een selectie opgenomen in de vaste expositie.

Artis:

Artis is de oudste dierentuin van Nederland dat haar deuren opende in 1838. In het dierenpark staan 27 monumentale gebouwen die grotendeels uit de negentiende eeuw stammen. Hierdoor heeft Artis een charme en een historische dimensie die ontbreekt bij meer modernere dierentuinen. In het monumentale aquarium zwemmen tropische vissen en in het monumentale vogelhuis vliegen verschillende vogels vrij rond. In het tropische bos leven vele diersoorten met en tussen elkaar. Ook is er een vlinderpaviljoen waar vlinders rondfladderen.

Heineken Experience:

De Heineken Experience is gevestigd in de voormalige brouwerij van Heineken uit 1876. Het gebouw heeft tot 1988 gefungeerd als brouwerij voor Heineken. Bezoekers maken kennis met meer dan 150 jaar vakmanschap. In een show laat de Heineken Experience zien dat Heineken het meest internationale bier op de wereld is. In een 4D beleving ervaart de bezoeker hoe het is om als bier gebotteld te worden. Daarnaast is er de mogelijkheid een gepersonifieerde bierfles te ontwerpen.

Verzetsmuseum Amsterdam:

Verzetsmuseum Amsterdam vertelt aan de hand van authentieke voorwerpen, film- en geluidsfragmenten, documenten en foto’s over de geschiedenis van mensen in tijden van oorlog. Daarnaast is er een permanente expositie over Nederlands-Indië te zien. Ook schenkt het museum aandacht aan kinderen. Kinderen maken kennis met vier personen die de oorlog door hun kinderogen mee hebben gemaakt. Er wordt onder meer verteld over de Jodenvervolging, het verzet, en het dagelijkse leven.

NEMO:

Het NEMO Science Museum is gevestigd op de fundamenten van de IJ-tunnel in een gebouw uit 1997 ontworpen door Renzo Piano. Het is het grootste science museum van Nederland. De bezoeker ontdekt hier de wereld van wetenschap en technologie, door zelf experimenten te doen over wetenschappelijke en technische ontwikkelingen op het gebied van biologie, gedragswetenschappen, informatietechnologie, maar vooral natuur- en scheikunde. Het museum is erg geschikt voor kinderen.

Madame Tussauds:

Madame Tussauds Amsterdam is een wassenbeeldenmuseum. Er staan onder meer wassenbeelden van bekende popsterren, het vorstenhuis, bekende Nederlanders en Nederlandse schilders. Maar ook wassenbeelden van filmsterren en grootheden als Albert Einstein, Elvis Presley en Marilyn Monroe. Daarnaast zijn er bewegende beelden en levendige attracties en wordt de bezoeker mee teruggenomen in de tijd van de Gouden eeuw.

Er worden vaak veel foto’s genomen in musea, Vergeet daarom geen draadloze oplader mee te nemen. Dan kun jij de hele dag zoveel foto’s maken als je wilt. Misschien schiet je wel een mooi plaatje en kan je daar een hoesje van maken.