4 interessante startups uit Amsterdam

Nederlanders zijn een bedrijvig volkje. We drijven al honderden jaren handel over de hele wereld en Nederlandse bedrijven en uitvinders komen met allerlei goede ideeën leggen een verscheidenheid an interessante patenten vast. In Amsterdam ontstaan ook veel goede ideeën. We bespreken vier interessante startups met wortels in Amsterdam.

AuraAware

Een hele actuele startup draait om het idee van de anderhalve meter afstand die we in coronatijd proberen te handhaven. Het bedrijf ontwikkelde een apparaat dat het gemakkelijker maakt om anderhalve meter afstand te houden. De slimme afstandsmeter AuraAware beschikt over meerdere sensoren die een ruimte scannen en waarschuwt als mensen te dicht bij elkaar in de buurt komen. Voor dit soort goede ideeën is een octrooibureau als EP&C patenten bureau opgericht: om te helpen om innovatief intellectueel eigendom beschermd te krijgen in de vorm van een octrooi, wat overigens exact hetzelfde is als een patent.

WeTransfer

Wie heeft er nu nog nooit gebruikgemaakt van WeTransfer om grote bestanden te versturen? Het is inmiddels een aardig ingeburgerd begrip geworden: tot 2 GB aan bestanden kun je er gratis mee versturen, en tot 20 GB wanneer je een betaald account neemt. Weinig mensen weten achter dat de roots van WeTransfer liggen in een Amsterdamse stratup. Weer een goede en succesvolle Nederlandse uitvoering dus!

Swapfiets

Amsterdam is misschien we dé fietsstad van de wereld. Dat een innovatie op het gebied van fietsen uit Amsterdam komt, is dan ook helemaal niet zo verrassend. In een stad waarin zo veel mensen de fiets pakken, komt het natuurlijk uitstekend van pas als je een abonnement op een fiets kunt nemen dat ervoor zorgt datje altijd zo snel mogelijk een goed werkende fiets tot je beschikking hebt. Daarvan ontstond hier het concept Swapfiets: een abonnementenservice voor 15 euro per maand waarmee je een fiets huurt die als dat nodig is snel gerepareerd wordt of vervangen wordt voor een andere fiets. Inmiddels is Swapfiets niet meer actief in Nederland, maar wel in Duitsland en België.

Adyen

Waarschijnlijk ben je vast wel eens bij de afschrijvingen op je bankrekening de illustere ontvanger Adyen tegengekomen. Dit is een betaalsysteem waar bedrijven zoals webshop gebruik van kunnen maken. Het begon in Amsterdam onder de naam Bibit, waarna het in 2004 verkocht werd aan de Royal Bank of Scotland. Door deze verkoop waren ze gebonden aan een lock-up periode, op de dag dat deze verliep hebben ze Adyen opgezet, dat nu volop gebruikt wordt.

Het broeit dus van de innovatieve bedrijvigheid in Amsterdam en het lukt dus wel degelijk om als Amsterdamse startup de wereld te veroveren. Wat heeft deze stad toch veel te bieden aan de wereld!