Geschiedenis van De Klassieker

de Klassieker

In de Eredivisie kennen wij een traditionele top drie, hiertoe behoren Ajax, Feyenoord en PSV. Deze clubs strijden normaliter met elkaar om de landstitel, met enkele uitzonderingen daargelaten. De wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord worden ook wel ‘De Klassieker’ genoemd. Deze klassieker behoort tot de grootste uit de voetbalwereld, samen met onder andere de duels tussen FC Barcelona – Real Madrid en Glasgow Rangers – Celtic.

Geschiedenis van De Klassieker

Amsterdam en Rotterdam zijn de twee grootste steden in Nederland. De concurrentie tussen de twee steden gaat dan ook terug tot in de Middeleeuwen en is nog altijd zeer levendig. Sinds 1921 strijden Ajax en Feyenoord tegen elkaar op het hoogste voetbalniveau van ons land. In datzelfde jaar wist Ajax de kraker als eerste te winnen met 2-3, maar na protest van de thuisploeg werd de uitslag bijgesteld naar een 2-2 gelijkspel.

Sinds 1945 wordt er gesproken over klassiekers in het Nederlandse voetbal, destijds gold hetzelfde voor de wedstrijden tussen PSV en MVV. In 1957 verscheen in ‘De Waarheid’ een voorbeschouwing van de wedstrijd tussen beide clubs, daarin werd er geschreven over een zogeheten ‘Klassieker der techniek’. De wedstrijd eindigde vervolgens in een 1-0 overwinning voor de Amsterdammers, het enige doelpunt van het duel kwam op naam van Willy Schmidt.

Feiten over De Klassieker

Officieel stonden Ajax en Feyenoord in 1921 voor het eerst tegenover elkaar, hoewel het toen nog om een duel in een lagere klasse ging. In totaal zijn er op het moment van schrijven 183 Klassiekers gespeeld, dat is inclusief oefenduels, bekerwedstrijden en Intertoto-wedstrijden. Ajax wist 82 keer te winnen, terwijl Feyenoord 55 duels won. Opvallend is dat er vrijwel altijd veel doelpunten vallen in De Klassieker, gemiddeld namelijk 3,6 doelpunten per wedstrijd.

Ajacied Sjaak Swart wist de meeste treffers op zijn naam te zetten in deze wedstrijden, hij kwam 18 keer tot scoren in een klassieker. Cor van der Gijp scoorde namens Feyenoord 14 keer tegen Ajax. Grootheden Marco van Basten en Johan Cruijff kwamen tot negen doelpunten in deze onderlinge krakers. Cruijff scoorde zowel namens Ajax als Feyenoord, aangezien hij voor beide clubs in actie kwam. Wanneer de volgende klassieker is, kun je op deze pagina zien.

Bijzondere uitslagen in de klassiekers

Er zijn vele Klassiekers afgewerkt in de loop der jaren, maar er zijn een paar wedstrijden die wel een hele bijzondere uitslag kende. In de zomer van 1960 werd er maar liefst veertien keer gescoord, Feyenoord won destijds met 9-5 van de Amsterdamse club. In 1964 was het opnieuw raak, toen wonnen de Rotterdammers namelijk met 7-4. In juni 1963 deed Ajax wat terug en zegevierde het met 3-6 in De Kuip.

Een andere wedstrijd die nog vele Ajacieden is bijgebleven is die van 18 september 1983. Ajax wist in eigen huis af te rekenen met Feyenoord, dit duel eindigde in 8-2. Aanvaller Marco van Basten schreef een hattrick op zijn naam, terwijl bij Feyenoord spelers als Johan Cruijff en Ruud Gullit in de basis mochten starten. Ondanks deze monsterscore werd Feyenoord dat seizoen wel landskampioen.

In 1999 won Ajax opnieuw met ruime cijfers van de Rotterdamse topclub. De Amsterdammers wonnen met 6-0, mede door twee doelpunten van legende Jari Litmanen. In januari 2012 werd er wederom zes maal gescoord, al won Feyenoord die kraker met 4-2. Grote man aan de kant van de thuisploeg was spits John Guidetti, de aanvaller kwam drie keer tot scoren.

Ajax en de rivaliteit met PSV

Tegenwoordig kent Ajax nog een zeer grote rivaal in de Eredivisie, dat is namelijk PSV. De Eindhovenaren hebben bewezen tot één van de grote kanshebbers te behoren voor de landstitel. De wedstrijden tussen Ajax en PSV gelden dan ook als een topper in de competitie. De rivaliteit heeft grotendeels te maken met de successen op zowel nationaal als internationaal niveau. PSV wordt gezien als een provincieclub, terwijl Ajax te boek staat als een echte Randstad voetbalclub. In de afgelopen tien jaar worden de meeste landskampioenschappen dan ook verdeeld tussen Ajax en PSV.

Overige rivalen in de Eredivisie

Aangezien Ajax een echte topclub is, kent het ook veel rivaliteit met andere clubs. FC Utrecht is daar een goed voorbeeld van. De Utrechters beschouwen Ajax overigens meer als een rivaal dan andersom. Beide clubs kennen een zeer fanatieke aanhang en zij verwachten beide dan ook veel strijd op het veld van hun ploeg. Datzelfde geldt overigens ook voor ADO Den Haag. De supportersgroepen van ADO Den Haag en Ajax kennen grote spanningen en dit heeft in het verleden voor veel akkefietjes gezorgd.

De derby’s met AZ leven vooral in Alkmaar. De AZ supporters kennen een enorme rivaliteit met de Amsterdamse club, terwijl dat amper geldt voor de Ajacieden. Wel kennen de Ajax-fans een rivaliteit met FC Twente en andersom. Maar aangezien de Twentenaren momenteel actief zijn in de Keuken Kampioen Divisie, zullen de onderlinge duels hoogstwaarschijnlijk voorlopig even moeten wachten.

Be the first to comment

Leave a Reply