Huis Marseille

huis Marseille

Huis Marseille is het eerste fotomuseum van Amsterdam, gevestigd aan de Keizersgracht in een monumentaal pand. Dit museum richt zich specifiek op fotografie als uiting van kunst. Sinds 1999 is er elke drie maanden een nieuwe tentoonstelling te zien.

Het Huis Marseille

Het museum is genoemd naar de naam van het huis waarin het is gevestigd. Dit prachtige grachtenpand werd rond 1665 gebouwd. Dit gebeurde in opdracht van een Franse koopman Isaac Focquier. Op de schitterende karakteristieke, classicistische gevel liet hij een steen aanbrengen met daarop de plattegrond van de Franse havenstad Marseille.

Al in 1676 heeft Focquier het huis helaas moeten verkopen, maar de gevelsteen is nog altijd aanwezig. Het pand ziet er nog voor het overgrote gedeelte net zo uit als in de begintijd. Het kent een indeling van voorhuis, binnenplaats, achterhuis en tuinhuis. Alleen het huis al is een bezoek meer dan waard. Het museum is helaas niet rolstoel toegankelijk.

Restauratie huis Marseille

Hoewel het huis nog vrijwel geheel in oude staat is, zijn er wel enkele verfraaiingen aangebracht in het interieur. Zo is er een schitterend stucwerk te zien op het plafond in de hal. Hierop is een schildering van de god van de handel, Mercurius te zien. Ook boven de trap en in verschillende zalen zijn prachtige plafondschilderingen te vinden. In 2011 vond er een uitbreiding van het museum plaats door de aankoop van het naastgelegen pand aan de Keizersgracht. Hierdoor verkreeg het museum meer ruimte om te exposeren, een ruimere bibliotheek en een eigen collectiedepot. In september 2013 kon de eerste tentoonstelling in het verdubbelde Huis Marseille bezichtigd worden.

Het museum

Fotografie is tegenwoordig heel alledaags geworden. Er worden dagelijks ontzettend veel foto’s gemaakt van allerlei gelegenheden en in verschillende situaties. Het gevaar is dan aanwezig dat fotografie te gewoon gaat worden. In het museum is duidelijk te zien wat er met fotografie bereikt kan worden en dat het zelfs een echte vorm van kunst kan zijn. In de verschillende zalen is een breed aanbod van deze kunst te bekijken. Iedere zaal heeft weer zo zijn eigen stijl en sfeer. Er worden in Huis Marseille werken getoond van fotografen als bijvoorbeeld Cy Twombly en Bernd Becher. Daarnaast is er in het museum ook een grote eigen collectie van hedendaagse fotografie. Hieronder is werk te zien van onder meer Anton Corbijn en Jacqueline Hassink.

Be the first to comment

Leave a Reply