Hortus Botanicus

Hortus Botanicus Amsterdam

Amsterdam is een hectische stad en het is dan soms ook een hele opgave om een plekje te vinden waar je helemaal tot rust kan komen en die tegelijkertijd het bezoeken waard is. Een goede tip hiervoor is een bezoek aan de historische Hortus Botanicus van Amsterdam. Vlakbij Artis in hartje Amsterdam ligt deze tuin met haar opvallende collectie aan bloemen, planten en bomen verscholen. Genoeg redenen om de tuin eens met een bezoekje te verblijden.

Hortus Botanicus een rijke historie

De eerste Hortus Botanicus in Amsterdam stamt al uit de 17e eeuw. Het bevatte toen voornamelijk medicinale planten. Dit waren planten die voornamelijk door chirurgen en artsen gebruikt werden vanwege hun helende en genezende werking. Door de universiteit van Amsterdam werd de Hortus in de daaropvolgende eeuwen nog regelmatig gebruikt voor opleiding en onderzoek. In de jaren 80 werd dit echter steeds minder en werd de hortus met sluiting bedreigd. Gelukkig is er vervolgens een groep investeerders opgestaan die de hortus van zijn ondergang heeft gered. Dit is de reden dat deze unieke plek in Amsterdam voor haar bezoekers behouden is gebleven.

Grote variëteit aan zeldzame planten

Op het moment bevat de Hortus Botanicus in Amsterdam ongeveer 6000 inheemse planten en bomen, waarvan enkele enorm zeldzaam zijn. Een aantal planten zijn ook te koop voor bezoekers, waarbij de opbrengst ten goede komt aan de instandhouding van de natuur in het gebied waar deze planten oorspronkelijk vandaan komen. Op deze manier heeft u de mogelijkheid om ook een bijdrage te leveren aan het behoud van een unieke stukje natuur dat onze wereld op veel plaatsen nog rijk is.

Bovenal kun je hier naartoe komen om te genieten van een betoverend stukje Amsterdam met een hoge natuurhistorische waarde. De gebouwen waarin de Hortus zich bevindt zijn op zichzelf al de moeite waard en verschillende zijn ook op de monumentenlijst geplaatst. Hopelijk kan de Hortus Botanicus ook richting de toekomst bewaard blijven. Naast dat het een zeer interessant uitstapje is, is het ook een stukje historie van Amsterdam dat altijd behouden zou moeten blijven.

Be the first to comment

Leave a Reply