Verzetsmuseum

Het verzetsmuseum in Amsterdam is opgericht in 1984. Het gebouw waarin het museum is gevestigd is door Abraham Elzas ontworpen en vroeger was het een lekstraatsynagoge. In de buurt van het museum is in 1943 een aanslag gepleegd op het bevolkingsregister in Amsterdam.

De dag van vandaag heeft het verzetsmuseum permanente tentoonstellingen en wisselende exposities over de oorlogstijd. Het museum heeft en schat aan authentieke voorwerpen, documenten, foto’s en geluidsbestanden van tijdens de Tweede Wereldoorlog. Via de geluidsbestanden vertellen mensen hun verhaal van tijdens de oorlog. Naast het museum is er ook een klein, gezellig museumwinkeltje en een bibliotheek waar je rustig opzoekwerk kunt verrichten.

Het museum laat goed de tijd zien tussen 1940 en 1945 toen Nederland bezet was door Nazi-Duitsland. Je komt er alles te weten over hoe de Nederlanders reageerden toen de Duitsers binnenvielen en hoe ze reageerden op de alsmaar meer toenemende onderdrukking. Alle vormen hoe ze zich verzetten komen ruimschoots aan de orde: hoe men staakte, hoe men hulp gaf aan onderduikers zoals de Joden toen zei bedreigd waren om naar strafkampen te moeten gaan, de illegale pers en het vervalsen van bijvoorbeeld paspoorten om Joden een nieuwe identiteit te geven.

Voor de kinderen is er een speciale afdeling waarbij je met behulp van een teletijdsmachine terug wordt gestuurd naar 1940. Kinderen ontdekken op deze afdeling wat kinderen uit 1940 meemaakten in Nederland.

Verschillende thema’s

In het museum kan je onder andere “drie meiden in het verzet” meemaken. Als je de naam Hannie Schaft niets zegt, is een bezoekje aanbevolen. De zusjes werkten op jonge leeftijd al mee in het verzet en kozen ervoor om zich gewapend te verzetten. Kom alles te weten over de heldhaftige verhalen en maak bijvoorbeeld het aangrijpende thema mee “dag pap, tot morgen”.

Be the first to comment

Leave a Reply