Hash Marihuana & Hemp Museum

Hash Marihuana & Hemp Museum

Het Hash Marihuana en Hemp museum is in 1985 opgericht in Amsterdam door Ben Dronkers. Deze man was canabiszaadteler en samen met zijn vriend Ed Rosenthal begon hij het museum dat intussen 7000 objecten bezit. Deze objecten hebben allemaal zijdelings met de teelt van cannabis te maken. In 2008 heeft het museum 2 miljoen bezoekers binnen gehad. In april 2012 na een grondige renovatie van een jaar, werd het museum heropend.

Collectie Hash Marihuana en Hemp museum

De oprichter van het museum heeft het voor elkaar gekregen om ’s werelds grootste verzameling aan cannabis gerelateerde objecten bijeen te brengen. Het begon met een paar pijpjes die hij op zijn 19e jaar kocht tot de nu ruim 7000 objecten. Diverse antieke braak- en hekelapparaten die ooit werden gebruikt voor het openbreken van de hennepstelen en het losmaken van de vezels zijn in het museum te vinden. In de loop der jaren is deze collectie fors uitgebreid. De gereedschappen voor de pre-industriele verwerking van hennep maar ook weefgetouwen uit die tijd zijn tentoongesteld.

Hollandse schilders

Favoriete onderdelen van de collectie zijn de schilderijen die stammen uit de 16e en 17e eeuw. Zij tonen mannen en vrouwen die cannabis roken in de toenmalige “rookhuizen”. De coffeeshops van nu lijken er een beetje op.

Het Hash Marihuana & Hemp Museum is een familiebedrijf. De kinderen van Ben Dronkers hebben een grote bijdrage geleverd aan het museum. Zij zijn allemaal actief geweest en hebben de collectie uitgebreid tot wat het nu is.

Cannabis en hennep zijn voor vele doeleinden te gebruiken

  • Hennepplastic Lichtgewicht, duurzaam en biologisch afbreekbaar. Veel milieuvriendelijker dan de huidige plasticsoorten die we gebruiken. De plasticsoorten gemaakt van hennep staan bekend als ‘bioplastics’. Van de hennepplastic is alles te maken. Verpakkingsmateriaal, buizen en telefoontoestellen. In het museum is een electrische gitaar te bewonderen waarvan de body geheel is gemaakt van hennepplastic.
  • Industriële hennepvezel Hennepvezels behoren tot de langste en sterkste vezels in de plantenwereld. Vroeger had kleding gemaakt van hennepvezel een ruwe en schurende reputatie. Tegenwoordig is dit verandert omdat de weeftechniek duidelijk is verbeterd. Een van de mooiste kledingstukken uit de museumcollectie is een Chinees ceremonieel kostuum.
  • Hennepzaadolie Hennepzaadolie werd door onze voorouders gebruikt als lampolie. Ook werd de olie als basis gebruikt in schoonmaakmiddelen en zeep. Tevens was hennepolie een prima middel om leer te bewerken. Ook werd het gebruikt om de hoeven van paarden te behandelen. Het stond bekend als hoefolie.

Culturele cannabis

  • Recreatief gebruik Als recreatief gebruik geniet cannabis een grote populariteit. De mening van mensen die cannabis gebruiken is dat cannabis helpt om muziek mooier te vinden. Zij genieten meer van eten en de omgang met andere mensen. Cannabisgebruik geeft een extra dimensie aan hun leven zo beweren zij. Toch zijn er ook veel mensen die het gebruik van cannabis sterk veroordelen en afkeuren. De reden hiervan is dat er gebruikers van cannabis zijn die deze drug alleen gebruiken om er elke keer “high”van te worden. Dit gaat dus voorbij aan andere positieve toepassingen van cannabis.
  • Inspiritatief en religieus gebruik Cannabis heeft o.a. een grote rol bij het creatieve proces van sommige kunstenaars. Door cannabis te gebruiken bij het schilderen, beeldhouwen of bijvoorbeeld bij het maken van muziekcomposities , zij beweren betere creatieve inzichten te hebben en kunnen zich beter creatief uiten. Wanneer cannabis wordt gebruikt wordt tijdens godsdienstige bijeenkomsten of wanneer het als heilig wordt verklaard dan spreekt men van religieus gebruik.
  • medicinaal gebruik cannabis Lang geleden al kwam men tot de ontdekking dat het eten van de cannabiszaden een genezende werking op het lichaam heeft. Tegenwoordig is in veel landen de wet ten opzichte van het gebruik van cannabis bij bepaalde ziektes aangepast zodat het kan worden voorgeschreven als medicijn.

Over het Hash en Marihuana & Hempmuseum is heel veel te vertellen. Maar het is natuurlijk het mooist om alles in het echt te zien en te beleven.

Be the first to comment

Leave a Reply