Scheepvaartmuseum

Scheepvaartmuseum

Het Scheepvaartmuseum is een Nederlands museum in Amsterdam. Het museum heette vroeger het Nederlands Scheepvaartmuseum.

Geschiedenis Scheepsvaartmuseum

Het museum, toen nog onder de naam Vereniging Nederlandsch Historisch Scheepvaartmuseum, is opgericht in 1916. In het museum zijn ongeveer 300.000 items te vinden die afkomstig zijn van rederijen, verzamelaars en liefhebbers uit de maritieme en marinewereld. Het museum is in 1973 verplaatst naar een ander deel van Amsterdam, daar is het geopend door prinses Beatrix.

Van 2007 tot 2011 was het museum gesloten, dit doordat er een grote renovatie plaatsvond. Door deze grote en ingrijpende verbouwing is het museum in oktober van het jaar 2011 weer geopend. Ook de speciale replica van de Oost-Indiëvaarder Amsterdam is sindsdien weer te bewonderen aan de steiger van het Scheepvaartmuseum.

Het Zeemagazijn

Het Scheepvaartmuseum is gevestigd in een bijzonder pand, namelijk in het Zeemagazijn. Wat is nu eigenlijk het Zeemagazijn en hoe is het ontstaan? Vanaf het jaar 1590 groeit Amsterdam snel. In 1650 worden er 3 eilanden aangelegd voor scheepswerven, pakhuizen en woningen. Op één van die eilanden, het eiland Kattenburg komt de scheepswerf van de Amsterdamse Admiraliteit met het Zeemagazijn. Het Zeemagazijn zelf werd in 1656 geopend, in dit pakhuis zijn onder andere kanonnen, zeilen, vlaggen en scheepsuitrustingen voor de oorlogsvloot te vinden.

Het gebouw heeft vanaf het begin veel toeristen getrokken, dat kwam doordat het dak een geweldig uitzicht over de stad had. Het ging vrij goed met het gebouw en het museum, tot in 1791 het gebouw afbrandde op de stenen muren na. In 1795 vielen de Fransen troepen het land binnen en werd de Bataafse Republiek gesticht. De 5 Admiraliteiten werden opgeheven en vervangen door een nationale marine. Het Zeemagazijn werd gebruikt als pakhuis voor de marine. Dit bleef zo tot 1970. In 1972 begon het Zeemagazijn opnieuw als pakhuis voor de topstukken van het Scheepvaartmuseum. Het museum werd een Rijksmuseum, hierdoor waren er veel meer financiële middelen beschikbaar. Prinses Beatrix opende het Scheepsvaartmuseum officieel op 13 april 1973.

De huidige collectie in het Scheepvaartmuseum

Het Scheepvaartmuseum heeft meer dan 300.000 objecten, waaronder schilderijen, wapens, wereldkaarten en scheepsmodellen. Deze collectie scheepsmodellen is door de modellen uit de 16e tot 18e eeuw van bijzonder belang te noemen.

De bibliotheek van het museum is door het specialisme een van de meest gedetailleerde bibliotheken van Nederland en is ook internationaal bekend. De bibliotheek is elke Donderdag geopend van 9:30 t/m 17:00.

De schilderijencollectie is de grootste van Nederland, en bevat onder andere beelden van Nederlandse zeeofficieren zoals Michiel de Ruyter.

Het Scheepvaartmuseum heeft verschillende deelcollecties:

  • Schepen en techniek: het museum heeft ongeveer 1.800 modellen van schepen, 350 halfmodellen van schepen, 60 modellen van machines, motoren en installaties. Ook heeft het museum een grote collectie met bouwtekeningen van schepen, bezit het 2 trekjachten uit de 18e eeuw en ongeveer 50 kleine jachten en wedstrijdboten.
  • Maritieme kunst en kunstnijverheid: het museum heeft ongeveer 800 maritieme schilderijen van de 17e tot de 21 eeuw die gemaakt zijn door beroemde maritieme schilders. Het Scheepvaartmuseum heeft ook veel objecten zoals: historieprenten, scheepsportretten, vlaggenkaarten en topografie. Er zijn ook veel foto’s en meer dan 3.000 tekeningen van plaatsen en schepen waarvan de oudste uit circa 1550 te vinden in het Scheepvaartmuseum.
  • Zeevaartkunde: de zeevaartkunde bevat atlassen, globes,kaarten en instrumenten.
  • Bibliotheek: in de bibliotheek zijn ongeveer 65.000 titels over vele thema’s te vinden. Waaronder: aardrijkskunde, zeevaartkunde, scheepsbouw, scheepsjournalen en 3.600 titels reisbeschrijvingen.
    De schepen
    Bij het museum zijn 2 schepen afgemeerd, namelijk: het stoomschip Christiaan Brunings, dit schip is gebouwd in 1900 als ijsbreker en directieschip van de Rijkswaterstaat, en een replica van het VOC-schip Amsterdam uit 1990. Het is erg leuk om het VOC-Schip te bezichtigen, lees hier meer informatie over het VOC-Schip Amsterdam.

Tot de renovatie in 2007 was in Het Scheepvaartmuseum ook de koningssloep te zien. Dit is een galei uit 1816 waarmee de koninklijke familie zich bij bijzondere gelegenheden liet vervoeren. De toenmalige koningin Juliana en prins Bernhard hebben het schip nog gebruikt bij hun zilveren huwelijk in 1962.

Het Scheepvaartmuseum nu

Het Scheepvaartmuseum laat zien hoe de zee de Nederlandse cultuur heeft bepaald. Er zijn prikkelende en interactieve tentoonstellingen. Ook zijn er speciale tentoonstellingen voor kinderen, zoals Zie je in de Gouden Eeuw en Het verhaal van de walvis. Het Scheepvaartmuseum is leuk voor jong en oud!

Be the first to comment

Leave a Reply